Nieuws/ Polymeren helpen gapende wond dichten /reageer

door: Ewald Smits
over: geneeskunde, marketing, materiaal, medisch
op: 27 november 2007

Een verbandgaas gevuld met polymeren is het nieuwe wapen van de medische industrie tegen doodbloeden. Doordat de polymeren bloed snel opnemen en daardoor tegelijkertijd snel in gewicht toenemen, helpen ze het bloeden van gapende wonden binnen enkele minuten te stelpen.

Het nieuwe gaas, ontwikkeld door onderzoekers van Aurora Flight Sciences, moet vooral soldaten gaan helpen, meldt Technology Review. Het gros van de doden in Irak en Afghanistan is een gevolg van doodbloeden door gapende wonden.

Stuwing

Gapende wonden, opgedaan na een ongeval of in het slagveld, zijn over het algemeen moeilijk te dichten. Vooral de stuwing van het bloed is een probleem. Doodbloeden is dan het gevolg.
Tot voor kort was een zware zak met bijvoorbeeld bonen de enige voor de hand liggende oplossing om door middel van druk een bloeding te stelpen. Het nieuwe, veel kleinere verbandgaas vervangt deze zak en is dus op veel meer plaatsen toe te passen. De polymeren die in het gaas zijn verwerkt, absorberen het bloed uit de wond en winnen daarmee zoveel gewicht dat ze stelpend werken op een hevige bloeding.

Reageren via Facebook

Reacties