Nieuws/ Premium benzines niet zuiniger en niet schoner /4 reacties

door: Marco van Kerkhoven
over: energie, mobiliteit, werktuigbouw
op: 22 november 2010

Premium benzines zijn niet zuiniger of schoner dan gewone benzines. Dat blijkt uit een onderzoek van Hogeschool Arnhem Nijmegen in opdracht van het consumentenprogramma Kassa.

Benzines met de veelbelovende namen als Total Excellium, BP Ultimate en Shell V-power zijn vele procenten duurder dan gewone en merkloze benzines. Oliemaatschappijen claimen dat auto’s door het gebruik ervan zuiniger zijn, minder vervuilende stoffen uitstoten en de motor schoner blijft. Maar voor het eerst is publiek gemaakt dat premium benzines niet doen wat ze beloven.

Onderzoekers van het Automotive centrum van Hogeschool Arnhem Nijmegen lieten een auto draaien in een laboratorium, reden een vast parcour en voerden duurtesten uit. Premiummerken bleken niet schoner in de uitstoot en niet beter voor de motor. ‘Premium benzine werkt niet’, zegt Bram Veenhuizen, leider van het onderzoek in Kassa. ‘Een analyse van miljoenen tankbeurten door tankpasbedrijf Travelcard wees eveneens uit dat ‘premium rijders’ niet verder komen op een tank.’ Premium is ook niet zuiniger.

Placebo

Dat sommige chauffeurs de ervaring zeggen te hebben zuiniger en prettiger te rijden met premiumbenzine, komt volgens onderzoeksleider Veenhuizen mogelijk door een placebo-effect. ‘Als je meer betaalt voor je benzine, ga je misschien rustiger rijden en dat kan al snel een besparing van tien tot vijftien procent opleveren.’

Een pot nat

Kassa ontdekte ook dat er geen unieke merkbenzine bestaat. Alle benzine die in noordwest Nederland wordt verkocht komt van één distributiepunt, de BP terminal in de Amsterdamse haven. Veel merken, Shell, Total en anderen halen hier hun benzine. Pas aan de pomp wordt het door speciale toevoegingen een premiummerk.

Enkele jaren geleden werd in een onderzoek van de TU-Delft ook al duidelijk dat V-Power diesel van Shell door de relatief hogere verbrandingstemperatuur in de motor schade veroorzaakt aan nageplaatste roetfilters.

Reageren via Facebook