Present Your Startup ‘online’ /reageer

Present Your Startup ‘online’

“Het was heel gek om ver weg te zijn van je dierbaren in deze tijd. De vluchten na ons werden gecanceled, dus we kropen door het oog van de naald. Ik ben blij dat ik terug ben, al is de situatie hier natuurlijk niet al te best.” Aan het woord is Daniël van Drunen, oprichter van eventorganisatie Chasing the Hihat en deelnemer aan Present Your Startup met fintech-startup Airchip, die eenvoudig betalen tijdens events mogelijk maakt.

Present Your Startup Alkmaar

Van Drunen is vrijdagochtend geland op Schiphol nadat hij de afgelopen anderhalve week in Canada verbleef om ver weg van de bewoonde wereld te snowboarden. Donderdag kreeg hij de oproep van acceleratorprogramma en startup-pitchevenement Present Your Startup, waar hij aan deelneemt, of hij zijn pitch online wilde insturen. “Toen ik uit de taxi kwam vanaf Schiphol ben ik gaan oefenen met opnemen. Een half uur later deed ik mijn inzending.” Van Drunen is blij met de kans die hij op deze manier toch nog krijgt. Hij blijft positief, maar erkent dat hij voor uitdagingen staat. “We stonden aan voorhand van evenementen om onze technologie te showcasen. Daar heeft ons hele team keihard voor gewerkt, maar die evenementen gaan niet door. We zullen wel opnieuw moeten beginnen met creëren van interesse.”

Aangepaste vorm

Present Your Startup, opgezet door Valérie Vallenduuk in 2014, koppelt startups aan kapitaal door het organiseren van evenementen. De voorrondes voor de eerste editie van Present Your Startup in Haarlem waren in volle gang toen corona zijn intrede deed. “We hebben uiteraard moeten besluiten de halve finale en finaleavond in De Drukkerij in Alkmaar te cancelen en tot nader order op te schorten”, vertelt Mike Rijkers van Present Your Startup. “Het is heel zuur voor de deelnemers. Daarom hebben we besloten in aangepaste vorm wel door te gaan, zodat de startups nog steeds kans maken op investeringsgeld vanuit de betrokken investeerders.”
Daarom heeft de organisatie een alternatief bedacht. “We willen niet stilzitten: we gaan gewoon door, maar dan online! De Halve Finale stellen we tot nader order uit, maar we hebben vrijdag vast online videopitches gedaan en beschikbaar gesteld”, aldus Rijkers. Voor Van Drunen was het snel schakelen.

Airchip

Rijkers is blij met de deelname van Van Drunen, die afgelopen juli startte met Airchip, de fintech-startup die eenvoudig betalen tijdens events mogelijk maakt. “Mijn beide bedrijven zijn sterk verbonden aan de evenementenindustrie”, zegt de ondernemer. “Dat komt nu megaslecht uit. Hoe gaan we ervoor zorgen dat we volgend jaar halen? We kijken naar overheidsregelingen en we hebben we luxe dat we het nog wel even kunnen uithouden. Zolang we het jaar maar overleven.” Maar, weet Van Drunen ook, er is nog nooit een crisis geweest zonder optimistischer tijden als gevolg.

Samen met een collega verbleef hij van 2 tot 6 maart in een hotel om in snelkookpansessies keihard te werken aan het businessmodel, de financiële planning en de pitch van hun startup. “Ik was heel blij met de week en verheugde me op wat er nog zou komen.” Maar Present Your Startup zag dankzij corona de plannen om in april voor het eerst een finale-avond in Alkmaar te houden in rook opgaan.

Vrolijk door

De persconferentie van het kabinet afgelopen maandagavond heeft definitief een streep gezet door twee van de vier events die van Drunen en zijn team van Chasing the Hihat jaarlijks organiseren, in april en mei. “Heel bitter. In juli doen we nog twee events; ik hou mijn hart vast.” Toch blijft Van Drunen ook positief. “Nu we weten waar we staan kunnen we op dat scenario voorbereiden. We weten welk gat we nu te overbruggen hebben en waar we ons tegen moeten wapenen. Dat model moeten we nu uitwerken en optimaliseren.”

Op scherp

Van Drunen gaat naar eigen zeggen ‘vrolijk door’, voor zover je van vrolijk kunt spreken. “In dit soort tijden van crisis word je op scherp gesteld. Je kunt alleen maar met alle creativiteit in je team iets anders bedenken wat wel past.” Zelfs corona biedt misschien een kans. “We staan nog steeds liever niet in de rij. Onze app kan dit binnen corono-maatregelen ook ondersteunen zoals voor afhaalrestaurants nu. We kunnen ervoor zorgen dat klanten elkaar niet tegenkomen. Dit is voor ons nu dé manier om als app tractie te krijgen. Er kan een totale lockdown aankomen, maar levensmiddelen kopen blijft onmisbaar en dit biedt ook kansen in de rijvorming bij supermarkten, waar we op willen inspelen.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.