Prijswinnende wereldpremière: alternatief voor hardhout komt uit Nederland /6 reacties

Prijswinnende wereldpremière: alternatief voor hardhout komt uit Nederland

‘Alle hout is geen timmerhout’ luidt het spreekwoord, waarmee aangegeven wordt dat niet iedereen of alles voor een bepaalde taak geschikt is. Dat spreekwoord zou herzien moeten worden, op zijn minst tot ‘alle hout kan timmerhout worden’.
Het bedrijf Titan Wood uit Arnhem won onlangs ‘t Ei van Columbus‘, een nationale prijs voor duurzame innovatie die elke twee jaar wordt uitgereikt, voor zijn houtproduct Accoya.

Proces

Een halfjaar terug opende houtproducent Titan Wood in Arnhem een fabriek waar het nieuwe, zelf ontwikkelde houtproduct Accoya geproduceerd wordt. Daarmee heeft deze onderneming de levensvatbaarheid van een industrieel proces laten zien waarmee zelfs ‘waaibomenhout’ veranderd kan worden in hout dat net zo duurzaam is als tropisch hardhout.

Momenteel gebruikt de fabriek de radiata pine, een boomsoort uit Nieuw-Zeeland en Chili, als grondstof. Maar in principe kan elk type snelgroeiend hout behandeld worden. Dat betekent dat er voortaan alleen hout van - uiteraard - duurzaam beheerde plantages gebruikt kan worden en dat de regenwouden behouden blijven. Ook worden er geen giftige stoffen gebruikt bij de behandeling.

Azijn

Het behandelde hout heeft de naam Accoya gekregen. De eerste twee letters staan voor ‘acetylation’, dat verwijst naar het gebruik van azijn in het proces. De rest komt van sequoia, een boom die bekend staat vanwege zijn sterkte en levensduur.

Onderhoud

Het neemt veel minder water op dan onbehandeld hout en zwelt en krimpt daardoor 75 procent minder

Accoya is dertig procent harder dan het uitgangsmateriaal en valt in de hoogste duurzaamheidsklasse. Het materiaal gaat, als het in de grond zit, tot 25 jaar mee en boven de grond tot wel 50 jaar.
Het neemt veel minder water op dan onbehandeld hout en zwelt en krimpt daardoor 75 procent minder, hetgeen betekent dat het minder onderhoud nodig heeft. Doordat het hout minder uitzet en krimpt, volstaat minder elastische, maar wel sterkere verf. De tijdsduur tussen twee schilderbeurten kan daardoor tweemaal zo lang zijn als gebruikelijk.

Verdubbelen

Edward Pratt, oprichter en CEO van Titan Wood, is optimistisch over de marktkansen van zijn product. “Wij denken dat Accoya voor veel toepassingen de eerste keuze zal worden. We zijn dan ook van plan om de capaciteit van de fabriek over twee jaar al te verdubbelen.”