Nieuws/ Prijzen windturbines rijzen de pan uit /reageer

door: Renée Kneppers
over: energie, duurzaam, milieu
op: 29 mei 2008

In tegenstelling tot wat je zou verwachten bij windenergie - goedkoop, omdat je wind niet hoeft te op te graven of te boren - blijkt de winning ervan toch weer flink in de papieren te kunnen lopen.

De prijs van de onshore-turbine is met maar liefst 74 procent gestegen tussen 2004 en 2007

Met name het materiaal is in de afgelopen jaren heel veel duurder geworden. Het Deense BTM Consult ApS, een ‘wind power consultant’, meldde onlangs dat de prijs van een offshore windturbine in de laatste drie jaar met 48 procent gestegen is naar 2,23 miljoen euro. Een onshore exemplaar is iets goedkoper - 1,38 miljoen euro - maar de prijs van die turbine is met maar liefst 74 procent gestegen tussen 2004 en 2007…

Vraag en aanbod

Volgens Michael Graham Richard op Treehugger.com komt dat gedeeltelijk door de hoge commodity-prijzen - slecht nieuws voor turbinemakers én turbinekopers - en voor een ander deel doordat de vraag zo gestegen is dat het aanbod ver achterblijft. Wat natuurlijk weer goed nieuws is voor de hernieuwbare-energiefans.

“Het feit dat de vraag zo gestegen is drijft de prijzen op, maar dat zal juist voor meer spelers op de markt zorgen. Investeerders gaan ontdekken dat er geld te verdienen valt met windenergie en grote industrieën gaan dan weer meer geld stoppen in hun wind power divisions”, is Richards idee.

Heeft windenergie toch de toekomst.

bronnen: Treehugger.com, Bloomberg.com

Reageren via Facebook

Reacties