Nieuws/ Productie 100-dollar-laptop gestart /1 reactie

door: Ewald Smits
over: management, productiviteit, bedrijfsgroei, computer
op: 12 november 2007

Vijf jaar nadat het idee voor de 100-dollar-laptop werd bedacht, is gestart met de massale productie van deze goedkope en degelijke derde wereld-laptop. Computerfabrikant Quanta is begonnen met de productie in een fabriek in Changshu, China. Volgens de initiaitiefnemers - One Laptop per Child (OLPC) - krijgen de eerste 100.000 kinderen in Uruguay nog dit jaar een laptop.

De laptop onderscheidt zich door een laag energiegebruik, een ingebouwde dynamo voor de stroomvoorziening, draadloze netwerkfunctionaliteit en een beeldscherm dat ook in direct zonlicht leesbaar is.
Bedenker en OLPC-voorman Nicholas Negroponte waarschuwde eind april dat er voor juli nog “minstens een half miljoen laptops” besteld zouden moeten worden, wil de ideële computer daadwerkelijk in productie worden genomen. “Als de teller in juli op drie miljoen bestellingen staat, kan er begonnen worden met het bestellen van onderdelen en zal de OLPC nog dit jaar uitkomen”, liet hij de pers destijds weten.
Die grootspraak heeft Negroponte moeten inslikken. Vorige maand ontving de OLPC haar eerste officiële order uit Urugauy. De regering daar wil 100.000 laptops hebben.

Het vernuft onder de motorkap alsmede het innovatieve design hebben de laptop geliefd gemaakt bij techneuten. Gebruikmakend van het open source OS Unix is OLPC erin geslaagd een operating system te ontwikkelen dat lekker werkt op de 1 Gb geheugen die het apparaat telt. Die 1 Gb bestaat niet uit een harde schijf (slurpt te veel energie) maar uit een flashgeheugen.
Daarbij is het ding gebouwd voor zware omstandigheden, zoals de woestijn van Libië en de bergketens van Peru. Maar er zijn ook tests gedaan in Nigeria en Brazilië. Het ding lijkt alle extreme omstandigheden het hoofd te kunnen bieden. Zo heeft de XO een ombouw die waterproof is. Ook is hij zeer energie-efficiënt en is er geen elektriciteit nodig om ‘m op te laden. Opladen kan met de hand (via voetpomp of trektouw) of via zonne-energie.
Daarbij is het scherm van de 100 dollar laptop zo gemaakt dat het ook in fel zonlicht te gebruiken is. “Voor talloze kinderen zal het hun eerste boek zijn. Wij willen hen die typische eerste boek-ervaring geven”.

Zie ook Nicolas Negroponte’s voordracht over de 100-dollar-laptop op TED.com

Reageren via Facebook