Proefdiervrij houdt eindelijk op met “zielige konijntjes” /6 reacties

Proefdiervrij houdt eindelijk op met “zielige konijntjes”
  • door: Eva Teuling
    over: biologie, geneeskunde
    op: 30 januari 2012
  • Proefdiervrij gaat samenwerken met wetenschappers. De stichting stopt met harde acties tegen dierproeven

  • Dat werd tijd, zegt Eva Teuling. "Zonder gebruik van proefdieren waren nieuwe technieken nooit ontwikkeld."

Proefdiervrij stopt met harde acties tegen dierproeven, zo maakte de stichting begin januari bekend. De organisatie gaat samenwerken met wetenschappers. Dat werd tijd.

Toen ik nog onderzoeker was, deed ik ook proeven met dieren. Ik stoorde me mateloos aan de zielige-konijntjes-en-hondjes-posters die op stations en op straat te vinden waren. En ik ging vaak in discussie met campagnevoerders die me op straat aanspraken om die zielige konijntjes te redden. De discussie over dierproeven gaat namelijk helemaal niet over zielige konijntjes. Daarom was ik ook erg blij met de berichtgeving dat stichting Proefdiervrij een andere koers gaat varen en gaat samenwerken met wetenschappers in plaats van ze tegen te werken.

Onderzoekers zijn geen beulen

Proefdiervrij heeft jarenlang campagne gevoerd door de nadruk te leggen op de gruwelijkheid van het testen van cosmetica op dieren. Maar dit is in Nederland al sinds 1997, en in de EU sinds 2004, verboden. Deze campagne was dus voornamelijk gericht op een ouderwets idee, en niet op modern wetenschappelijk onderzoek.

Als wetenschapper moest ik me wél altijd verdedigen tegen zulke test-praktijken. Proefdieren zijn soms noodzaak, maar wetenschappers doen er alles aan om zo min mogelijk proefdieren te gebruiken. Onderzoekers zijn écht geen beulen en hebben altijd cursussen gevolgd om ethisch met dieren om te gaan. Proefdiervrij geeft dit nu eindelijk ook toe.

Er is de afgelopen jaren heel veel geld en tijd besteed aan manieren om het proefdiergebruik te verminderen en met succes. Dit wil Proefdiervrij nu ook laten zien aan het grote publiek door hun nieuwe campagne over Proefdiervrije Technieken. Sprekende voorbeelden zijn plastic ratten en namaak-hondenkoppen, die gebruikt worden voor onderwijs voor studenten (dier)geneeskunde. Echter, de échte winst van dierenlevens zit in andere nieuwe technieken.

Cell-on-a-chip

Een zo’n techniek is de cell-on-a-chip methode, waarbij menselijke of dierlijke cellen op kleine glazen plaatjes, chips, worden gegroeid. Op deze chips zitten kleine pompjes en kanaaltjes waardoor een lichaam of orgaan kan worden nagebootst. Hiermee kunnen onderzoekers kijken naar fundamentele biologische processen in het lichaam, zonder dat er dieren voor worden gebruikt. Het ontwikkelen van nog meer van zulke methodes zal in de toekomst nog meer proefdieren schelen. Maar, zonder het gebruik van proefdieren waren deze methodes nooit ontwikkeld…

Proefdiervrij heeft de juiste stap gezet om wetenschappers de hand te reiken en samen te zoeken naar goede alternatieven voor dierproeven. Nu is het te hopen dat hun achterban hierin snel volgt, nadat jarenlang tegenwerken van wetenschappers de campagne bepaalde.

Wil je dierenleed écht verminderen? Voer dan campagne tegen de bioindustrie. Niet alleen worden dieren in een laboratorium veel beter behandeld, in de bioindustrie is écht winst te maken, omdat het daar om een enorme hoeveelheid dieren gaat. Tegenover 600.000 proefdieren per jaar (getal uit 2009) staan meer dan 100 miljoen kippen, varkens en koeien die onder barre omstandigheden worden vetgemest tot kiloknaller.

Ook interessant:

Mensenbrein in supercomputer doet gebruik proefdieren afnemen
Proefdier kan plaatsmaken voor lab-chip
Medische doorbraken dankzij Twentse minilabs op een chip

Reageren via Facebook

Over Eva Teuling

Eva Teuling is van oorsprong bioloog en houdt zich bezig met wetenschapscommunicatie voor het ERIBA-instituut van het UMCG in Groningen, werkte als onderzoeker bij de afdeling Genetica, en schrijft artikelen voor onder andere Sciencepalooza en het Postdoc Career Development Initiative.