Nieuws/ Qbox wint Picnic Green Challenge /reageer

door: Ewald Smits
over: energie, duurzaam, software, computer
op: 1 oktober 2007

De PICNIC Green Challenge-prijs voor het meest vernieuwende groene ondernemingsplan, is zaterdag uitgereikt aan de Nederlander Igor Kluin van Qurrent. Met zijn idee voor een elektronische energieverdeler won hij van vier andere genomineerden.

Eh… Qbox?

De Qbox is een energiebesparingsysteem voor woningen. Het bestaat uit een systeem met een centrale server en database, de Qserver, die uit het hele land de data verwerkt uit de zgn. Qbox’en. Een Qbox staat bij particulieren thuis, en heeft iets weg van de ’solar inverter’ die we al kennen van zonnepanelen.
De techniek in dit kastje gaat echter wat verder, want de Qbox meet de energiestromen zeer gedetailleerd. De gegevens worden vervolgens doorgestuurd naar de centrale Qurrent Qserver waar alle data bewaard wordt. Vervolgens kun je, via de Qmunity website, je eigen energiepatronen gedetailleerd analyseren.

Het systeem kan rekening houden met productieverwachtingen, energietarieven, maar ook de consumptie- en productieverwachtingen van andere deelnemers in het cluster van gebruikers. De Qbox kan bijvoorbeeld de wasmachine aanschakelen wanneer dat het meest efficiënt is.
Zo werkt de Qbox

De winnaar, die van de Nationale Postcode Loterij 500.000 euro krijgt voor het uitwerken van zijn idee, bedacht de Qbox. Dit is een doosje dat huishoudens moet helpen energie zo efficiënt mogelijk te delen. Het systeem moet het zelf opwekken van energie lonender maken. In oktober 2006 wist Kluin al 250.000 euro aan durfkapitaal te vergaren tijdens de beurs voor vernieuwende start-ups Holland Innovation.

Voor de uitreiking van de prijs was niemand minder dan de Britse miljardair Sir Richard Branson, oprichter van de Virgin Group, overgekomen. Branson benadrukte tijdens zijn presentatie het belang van innovativiteit bij het oplossen van het klimaatprobleem en zei dat Virgin samen wil werken met zeker twee van de genomineerden voor de prijs.

De jury moest kiezen uit zeer uiteenlopende ideeën. Van een duurzame dansclub, die ten opzichte van een normale disco de helft van de koolstofdioxide-uitstoot genereert tot een oplossing voor een milieuvriendelijkere bevoorrading van bedrijven en winkels in steden door het inzetten van trams en elekrische auto’s (e-cars).

Vier van de vijf genomineerden waren Nederlander, de vijfde was een Brit. In totaal waren er 439 inzendingen uit vijftig landen, maar ruim 40 procent van de inzendingen kwam uit Nederland. “De prijs heeft hier het meeste bekendheid”, legt Branson uit. Hij prees het Nederlandse gedrag ten opzichte van klimaatverandering. “Nederlanders stoten relatief weinig koolstofdioxide uit.”

Reageren via Facebook

Reacties