Qwiki is meer en slimmer /1 reactie

Qwiki is meer en slimmer

Na een periode waarin een beperkte groep de informatiedienst Qwiki kon gebruiken, is Qwiki nu open voor iedereen. Ze presenteren zichzelf als een informatiebeleving waarmee zoeken naar informatie nooit meer saai is.

Als je zoekt naar een onderwerp, dan wordt de informatie niet gepresenteerd als een lang stuk tekst of een lijst van links. De informatie wordt gepresenteerd als een samenhangend verhaal in een combinatie van beeld, geluid (gesproken tekst) en tekst. Zo’n blokje informatie, een Qwiki, kan ook weer gedeeld worden via Facebook, Twitter, email of worden ingebed op een webpagina; zoals bijvoorbeeld deze Qwiki over zoekmachines. Aan het einde van een Qwiki worden ook nog een aantal gerelateerde onderwerpen getoond.

De kracht van Qwiki

De kracht van Qwiki zit in de samenhang van beeld en gesproken tekst. Het geheel wordt daardoor aantrekkelijker en is makkelijker te ‘consumeren’. Ook vanuit theoretisch oogpunt is dit goed te verklaren. De Cognitive Load Theory beschrijft o.a. hoe door het gebruik van verschillende zintuigen de cognitieve belasting kan worden verminderd. Door beeld met gesproken tekst te combineren komt de informatie zowel door het visuele kanaal (de ogen) als het auditieve kanaal (de oren) het menselijk werkgeheugen binnen. Informatie die alleen in de vorm van tekst en/of beeld is gegoten doet slechts een beroep op het visuele kanaal. Daarnaast zorgt de combinatie van beeld en (gesproken) tekst ervoor dat de verbeelding makkelijker wordt gestimuleerd waardoor het onthouden ook beter gaat. Een ander groot voordeel is dat de informatie in korte behapbare blokken wordt gepresenteerd.

Vooralsnog is Qwiki vooral nuttig voor op feiten gebaseerde informatie. Een soort Wikipedia gecombineerd met Flickr op steroïden. De dienst is behulpzaam bij een eerste verkenning van een onderwerp. Voor iemand die dieper op een onderwerp wil ingaan is Qwiki een visueel aantrekkelijk startpunt, maar moet diegene daarna wel verder zoeken naar verdiepende info. Maar ook daar is aan gedacht. Aan het einde van een presentatie vind je vier knoppen om verder te zoeken over het betreffende onderwerp: bij Google, Youtube, Wikipedia of Fotopedia. Daarnaast kunnen door de embed-functie de Qwiki’s gebruikt worden om andere webpagina’s te verrijken.

Een bedreiging voor Google?

Ja en nee. Als Qwiki aanslaat dan zal het zeker een gedeelte van de ‘zoekmarkt’ van Google afsnoepen. Aan de andere kant zal Qwiki ook zoekopdrachten genereren voor Google zoals we hiervoor hebben gezien. Ook is de informatiebeleving zoals die nu is te beperkt voor iemand die iets meer de diepte in wil en dan is Google nog steeds het meest voor de hand liggende alternatief.

Het project staat nog in de kinderschoenen, maar aan ambities geen gebrek. Zo werkt Qwiki aan een API (Application Programming Interface) waarmee anderen toepassingen bovenop Qwiki kunnen ontwikkelen. Verder werken ze aan een platform waarmee iedereen zijn inhouden om kan zetten in Qwiki’s. Zelf denken ze al aan toepassingen als persoonlijke presentaties, presentaties van onroerend goed, lokale bedrijven en restaurants, presentatie van professionals of als dating toepassing. Allemaal mooie toepassingen die kunnen bijdragen aan andere vormen van marketing en promotie van personen, bedrijven en campagnes. Qwiki wordt daarmee naast een zoekmachine ook vooral een andere manier van informatie presenteren.

Reageren via Facebook

Over Jaap Walhout

Jaap Walhout is onderzoeker bij het Centre for Learning Sciences and Technologies (CELSTEC) van de Open Universiteit. Hij doet promotieonderzoek op het terrein van informatievaardigheden. Jaap blogt over informatievaardigheden, onderwijs, economie en internet. Volg hem ook op twitter: http://twitter.com/jaap_w