Raadsleden redden milieuzak in parlement... zingend /reageer

Raadsleden redden milieuzak in parlement... zingend

Een succesje voor de gemeentelijke actievoerders voor het behoud van de
milieuzak in Grootegast, Leek en Marum. De zak, waarin bewoners drankkartons en kunststof verpakkingsafval verzamelen, mag blijven in de drie gemeenten. De succesformule wordt niet uitgebreid in de rest van Nederland.

Deze week bracht een gelegenheidskoor van raadsleden uit de gemeenten de speciaal gecomponeerde milieuzaksong ten gehore in het gebouw van de Tweede Kamer. De vaste kamercommissie VROM kreeg een petitie overhandigd met ruim 4300 handtekeningen van burgers die de milieuzak aan heel Nederland gunnen.

Maar helaas, de zak mag blijven maar blijft beperkt tot de drie gemeenten in westelijk Groningen. Zij werken al jaren naar tevredenheid met de milieuzak waarin bewoners hun kunststof afval en drankkartons verzamelen. Een milieuboer haalt de zakken op en levert het kunststof af bij een lokaal recyclebedrijf. Op deze manier wordt circa tachtig procent van het kunststof ingezameld, ver boven de landelijke eis van circa veertig procent.

De gemeenten hebben met milieuminister Jacqueline Cramer inmiddels afspraken gemaakt over een vergoeding voor hun ingezamelde plastic. Voorlopig mogen zij als enige in Nederland gebruik blijven maken van de milieuzak. Toch zijn de actievoerders nog niet helemaal tevreden.