Rampjaar 2009? Oude rotten springen bij /1 reactie

Rampjaar 2009? Oude rotten springen bij

Ronald Koek stond aan de rand van de afgrond. Zakelijk deed zijn reclamebureau Company Sign uit Alphen aan den Rijn het niet slecht. Maar door administratieve wanorde en chaos in zijn hoofd liep hij volledig vast. Hoewel hij nog steeds verlies lijdt, ziet Koek na enkele radicale beslissingen de toekomst van zijn bedrijf weer zonnig in. Daar was wel hulp voor nodig van twee ervaren ondernemers.

Ondernemersklankbord

Bij Stichting Ondernemersplatform bieden ervaren, veelal gepensioneerde consulenten belangeloos en gratis advies aan starters, kleine mkb’ers, ondernemers met een niet-Nederlandse achtergrond en bij dreigend faillissement.

Voor Adriaan van der Pol en Aad Murk van Stichting Ondernemersklankbord staat koffie met gevulde koeken klaar. Ronald Koek draagt de heren op handen; ze adviseerden hem hoe de negatieve spiraal te doorbreken. Koek is een creatieve geest, de zoon van een bouwvakker, dus een aanpakker, legt hij uit. “Maar ik ben totaal geen manager. Ik ben te sociaal en te impulsief. Deze heren houden me een spiegel voor. Dan zie ik mezelf lopen op een plek waar ik helemaal niet wil zijn.”

Rompslomp

Het begon allemaal heel overzichtelijk, met een eenmanszaak in Rotterdam. Twee keer breidde Koek zijn bedrijf uit door overnames van failliete leveranciers, waarmee hij het volledige ontwerp- en productieproces van zijn reclame-uitingen in eigen hand kreeg. Dat lag hem goed. Maar de administratieve rompslomp die mee kwam met personeel, een nevenvestiging en nieuwe activiteiten – Koek begon uit idealistische motieven ook een kringloopwinkel - gingen hem minder goed af. Hij verloor overzicht en winst, was van half zes ‘s ochtends tot elf uur ‘s avonds onderweg. Zijn zoontje zag hij slapend.