'Range extender' geeft de elektrische auto toekomst /4 reacties

Zit er echt toekomst in de elektrische auto? Het lijkt er sterk op, nu steeds meer autofabrikanten experimenteren met de ‘range extender’, een apparaat dat de actieradius van een elektrische auto (EV) opkrikt van circa tweehonderd kilometer naar vijf- tot achthonderd kilometer.

Concurrentie

Daarmee wordt de concurrentie met conventionele auto echt mogelijk en kan massaproduktie van de elektrische- en hybride auto’s in een stroomversnelling komen. Dat de verkoop van EV’s tot op heden niet zo wilde vlotten, is niet vreemd. Je moet wel erg milieubewust zijn om in een auto te stappen die al na amper tweehonderd kilometer weer stil staat om te worden opgeladen. En dan maar hopen dat je een oplaadplek in de buurt vindt.

Chevrolet

Maar dat kan binnenkort veranderen. Na de Chevrolet (GM), was Opel één van de eersten die in de Ampera met een range extender in een testmodel op de proppen kwam. Hierna presenteerden diverse automerken, waaronder Mercedes, modellen met deze voorziening. De Chinese autofabrikant BYD, die al eerder de start van het EV-tijdperk aankondigde, lanceerde onlangs een proef met de range extender, onder andere in Nederland.

Hybride

Ook fabrikanten van hybride auto’s werken met de range extender. Jaguar meldt daarmee een actieradius te verkrijgen van achthonderd kilometer.

Doorbraak

Vooralsnog werken de fabrikanten gedurende de proefperiode vooral met prototypes. De verwachting is dat vanaf 2011 de produktie van de elektrische auto echt op gang zal komen.

Amsterdam

Ook het elektrisch vervoer in Amsterdam lijkt door de range extender een impuls te krijgen in de komende jaren. Amsterdam verbetert niet alleen de voertuigen, maar breidt ook het aantal oplaadpunten uit en zorgt voor punten waar accu’s snel kunnen worden gewisseld.

Ontwikkeling vrachtvervoer

Volgens TNO wordt er momenteel vooral in steden onderzoek gedaan naar de toepassing van range extenders in vrachtwagens en bussen. De extra motor die de accu tussentijds oplaadt kan gevoed worden met diesel, gas en in de toekomst wellicht met een brandstofcel. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot flink wordt verminderd en uiteindelijk tot nul wordt teruggebracht.

Reageren via Facebook

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.