'Range extender' geeft de elektrische auto toekomst
/4 reacties
-
door: Gerard Ringenaldus over: mobiliteit, materiaal, werktuigbouw op: 11 oktober 2010 Fabrikanten testen apparaat dat actieradius elektrische auto vergroot.
Na 200 kilometer opnieuw opladen is straks verleden tijd.
Zit er echt toekomst in de elektrische auto? Het lijkt er sterk op, nu steeds meer autofabrikanten experimenteren met de ‘range extender’, een apparaat dat de actieradius van een elektrische auto (EV) opkrikt van circa tweehonderd kilometer naar vijf- tot achthonderd kilometer.
Concurrentie
Daarmee wordt de concurrentie met conventionele auto echt mogelijk en kan massaproduktie van de elektrische- en hybride auto’s in een stroomversnelling komen. Dat de verkoop van EV’s tot op heden niet zo wilde vlotten, is niet vreemd. Je moet wel erg milieubewust zijn om in een auto te stappen die al na amper tweehonderd kilometer weer stil staat om te worden opgeladen. En dan maar hopen dat je een oplaadplek in de buurt vindt.
Chevrolet
Maar dat kan binnenkort veranderen. Na de Chevrolet (GM), was Opel één van de eersten die in de Ampera met een range extender in een testmodel op de proppen kwam. Hierna presenteerden diverse automerken, waaronder Mercedes, modellen met deze voorziening. De Chinese autofabrikant BYD, die al eerder de start van het EV-tijdperk aankondigde, lanceerde onlangs een proef met de range extender, onder andere in Nederland.
Hybride
Ook fabrikanten van hybride auto’s werken met de range extender. Jaguar meldt daarmee een actieradius te verkrijgen van achthonderd kilometer.
Doorbraak
Vooralsnog werken de fabrikanten gedurende de proefperiode vooral met prototypes. De verwachting is dat vanaf 2011 de produktie van de elektrische auto echt op gang zal komen.
Amsterdam
Ook het elektrisch vervoer in Amsterdam lijkt door de range extender een impuls te krijgen in de komende jaren. Amsterdam verbetert niet alleen de voertuigen, maar breidt ook het aantal oplaadpunten uit en zorgt voor punten waar accu’s snel kunnen worden gewisseld.
Ontwikkeling vrachtvervoer
Volgens TNO wordt er momenteel vooral in steden onderzoek gedaan naar de toepassing van range extenders in vrachtwagens en bussen. De extra motor die de accu tussentijds oplaadt kan gevoed worden met diesel, gas en in de toekomst wellicht met een brandstofcel. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot flink wordt verminderd en uiteindelijk tot nul wordt teruggebracht.
Reacties
- Rokel: "@Eric: Goed punt, het "CO2 probleem" wordt vreselijk gehyped. ..."
- Anton Schiere: "Het fundamentele onderscheid tussen een hybride auto, ..."
- Eric: "Het is een brandstofmotor+generator die zonodig de accu's kan o..."
- Bert: "Wat is een range-extender nu? 2,5x zoveel accu of wat?"
- Reageer zelf
Reageren via Facebook