Red Dot Communication Design awards: wie, wat en hoe /reageer

Red Dot Communication Design awards: wie, wat en hoe

Dit jaar gingen de Communication Design Red Dot Awards onder andere naar een serie voedselverpakkingen, een concept car gebaseerd op een vis en een bordspel als jaarverslag.

De Ostracion cubicus - beter bekend als de koffervis - was de belangrijkste inspiratiebron voor een van de ontwerpen die er dit jaar met de beste prijzen vandoor ging bij de Red Dot Awards voor communicatiedesign. Deze prijzen, die begin december tijdens een chique ceremonie in het Red Dot design museum in het Duitse Essen werden uitgereikt, heten internationaal de felst begeerde designprijzen te zijn.

Best of the best

Dit jaar bekeken twaalf juryleden uit heel Europa bijna 3.900 inzendingen vanuit 34 verschillende landen. De prestigieuze ‘Red Dot’ werd uitgereikt aan 336 winnaars, van wie 27 een onderscheiding ontvingen voor ‘beste van het beste’.

Better Letter type generatorDe aparte Juniorprijs, een bedrag van $15.000, ging naar de schrijver van innovatieve software waarmee ontwerpers snel hun eigen lettertype kunnen creëren. Deze juniorprijs, die alleen door studenten gewonnen kan worden, is de enige prijs waar een geldbedrag aan vastzit. De overige winnaars winnen, buiten de bewondering van medeontwerpers, het recht om het erkende Red Dot logo te gebruiken en zo hun producten van andere te onderscheiden.

Nederlandse winnaars

Na een hele serie prijzen voor Nederlandse Red Dot Product Design winnaars deze zomer, heeft ook Communication Design Nederlandse Red Dot-winnaars opgeleverd.

Bedrijven

Binnen de ontwerp- en zakenwereld is de interesse in deze Red Dot gegroeid. Dit was duidelijk te merken aan het gestegen aantal bedrijven en klanten die hun product of campagne insturen. Jean Jacques Schaffner, directeur van ontwerpbureau Schaffner & Conzelmann in Basel, Zwitserland en dit jaar ook jurylid, vertelde dat bijna de helft van de inzendingen door bedrijven was ingestuurd. Andere inzendingen kwamen van ontwerp- en reclamebureaus.

Investering

“Dit werk is voor veel bedrijven een investering in de toekomst”, zei Schaffner. “Voor de grootste bedrijven levert een Red Dot award het bewijs van hoe eigentijds ze zijn, hoe relevant voor de huidige markt.”

In voorgaande jaren zijn de Red Dots uitgereikt aan bedrijven zoals LG Electronics, Apple, Nokia, Philips, Siemens en Sony. Dit jaar behoorden Adidas en Mercedes-Benz bij de besten.

Bionic car

De winnende inzendingen verschilden onderling veel. De nieuwste, grootste en tevens zeer innovatieve vestiging van Adidas, waar klanten de producten en diensten van Adidas zelf kunnen testen, viel dit jaar in de prijzen, net als het concept van de bionic car van Mercedes-Benz.
Deze auto, waar de hoekige koffervis model voor stond, is zeer zuinig in het brandstofverbruik. Het prototype werd naast een model van de vis tentoongesteld, badend in licht met watereffecten.

“De hele opzet is bedoeld om mensen enthousiast te maken over het merk”, zegt Thomas Hundt, docent aan de universiteit van toegepaste wetenschappen in Stuttgart en directeur van jangled nerves, het ontwerpbureau dat de expositie georganiseerd heeft.