Utrecht onderzoekt of smart grids echt slimmer zijn /reageer

Utrecht onderzoekt of smart grids echt slimmer zijn
  • door: Redactie Sync
    over: energie, duurzaam, milieu
    op: 29 februari 2012
  • Met slimme energienetten zijn consumenten, producenten, het bedrijfsleven en de overheid beter uit

  • De regio Utrecht gaat met proefprojecten de mogelijkheden en voordelen onderzoeken

De regio Utrecht onderzoekt met een reeks proefprojecten wat de mogelijkheden en economische voordelen zijn van ‘slimme’ energienetten. Zo kunnen woonwijken in Utrecht en Amersfoort binnenkort gaan proefdraaien met de eerste smart grids.

Overheden, bedrijven, kenniscentra, onderwijsinstellingen en consumenten gaan op allerlei manieren experimenteren met slimme energienetten. Het project is vooral bedoeld om concrete toepassingen te ontwikkelen en te toetsen aan de praktijk. De Taskforce Innovatie Regio Utrecht voert de regie over het project ‘Smart grid: rendement voor iedereen’.

Smart grids

Energie wordt niet meer alleen opgewekt in grote centrales. Zonnepanelen op het dak van een huis produceren ook energie, net als windturbines en warmtekrachtinstallaties in gebouwen. Smart grids stemmen het aanbod van decentraal opgewekte energie op een slimme manier af op de vraag naar energie. Op die manier kan lokaal opgewekte energie vaak heel dichtbij weer op verschillende momenten en plaatsen worden gebruikt.

Consumenten kunnen met behulp van slimme energiemeters –die ook deel uitmaken van een smart grid- elektrische apparaten op bepaalde uren van de dag tegen een lager energietarief laten werken. Het oplaadpunt voor een elektrische auto kan bijvoorbeeld voordeliger ’s nachts werken dan in de avonduren. Door lokaal opgewekte energie lokaal te gebruiken, valt de energierekening een stuk lager uit. Daarnaast kunnen consumenten inkomsten creëren door zelf opgewekte energie te leveren aan het energienet.

Netbeheerders hoeven dankzij lokale energienetwerken minder te investeren in het uitbreiden of vervangen van het hoofddistributienet. Als je uitsluitend uit gaat van piekbelasting heb je de dikst mogelijke kabels nodig. Laat je hier een kansberekening op los, dan kun je in 95% van de gevallen prima toe met minder dikke kabels. Deze andere manier van denken, waarbij de energieleverancier mogelijk korting geeft, als de klant meer risico op uitval accepteert, wordt meegenomen in de ontwikkeling van smart grids.

Energieverlies omlaag

Ook krijgt de netbeheerder een beter inzicht in de energiestromen. Daarnaast leveren smart grids belangrijke voordelen op voor de producenten en leveranciers van energie. Het energieverlies dat nu nog optreedt tijdens het transport van centrales naar woningen, kan dankzij decentraal opgewekte energie flink omlaag. En dat is weer interessant voor lokale, provinciale en landelijke overheden, die gezamenlijk de taak hebben om de CO2-uitstoot te verminderen.

Informatie- en communicatietechnologie speelt bij smart grids een belangrijke rol. Energiemeters die op afstand uitleesbaar zijn, apparaten die het energieverbruik meten, energieprogramma’s voor computers, telefoons en tablets zijn voorbeelden van de talloze producten die aan smart grids kunnen worden gekoppeld. Ook apparaten die zelf energie verbruiken, kunnen zich met behulp van smart grids slimmer gaan gedragen. Zo is het denkbaar dat de vaatwasser zichzelf een uur later inschakelt, omdat het elektriciteitstarief dan lager ligt. Voor het midden- en kleinbedrijf liggen er tal van kansen om nieuwe producten te ontwikkelen en banen te creëren.

Geld verdienen

Binnenkort worden in Utrecht en Amersfoort de eerste slimme energienetwerken in woonwijken gerealiseerd. Binnen die smart grids krijgen de deelnemers aan het project gelegenheid om te gaan experimenteren met de mogelijkheden. Remco van Lunteren, gedeputeerde van de provincie Utrecht en een van de initiatiefnemers: “We hebben het hier over een concreet project, dat direct voordelen gaat opleveren. We hoeven er niet omheen te draaien: met smart grids is geld te verdienen. Voor de consument, voor de overheid, maar zeker ook voor het bedrijfsleven.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.