Reacties/ Rekenen aan de snaartheorie met nieuwe Lie-groep kaart printlink


looskuh (23 maart 2007, 13:36)

"Wiskundigen en natuurkundigen die zoeken naar dé allesverbindende theorie van ruimte, tijd en massa..."

Wat ik niet snap is dat zij op zoek zijn naar één allesomvattende theorie. Waarom denken ze dat die bestaat? Waarom zouden er niet verschillende complexe theorien naast elkaar bestaan?

GuusPrick (29 mei 2007, 12:30)

ik vind 't plaatje dat er uitziet als een mandala een beetje tegenvallen voor zo'n ogenschijnlijk complex object. misschien spreken andere visualiseringen (dat moeten er nogal wat zijn, gegeven dat je van 248 dimensies naar drie (2D+kleur) gaat) nog minder tot de verbeelding..
Het andere plaatje (doet me aan een gekleurde hangmat denken) is nou ook niet echt super. Dan is de mandelbrot set sjieker. Maar daar zie je echt meteen de kolkende wiskunde zeg maar. Deze 'Lie-groep' is erg abstract.

@Looskuh: vanuit 't perspectief van de theoriegebruiker is dat zeker het geval. een tripje naar de maan kun je prima plannen met newtoniaanse mechnica. stuk minder werk zelfs dan de algemene relativiteitstheorie. vanuit 't perspectief van de theoriemaker ontstaat de behoefte om er 1 als 'de beste' aan te kunnen wijzen en om de mogelijkheid dat er 1 de beste is te kunnen laten bestaan is het noodzakelijk dat er criteria gehanteerd worden, dingen als 'voorspelt de waarnemingen' en 'is consistent, doet geen tegenstrijdige uitspraken' en 'doet geen uitspraken die niet of nooit te controleren zijn' of 'is elegant, neemt weinig papier in beslag om op te schrijven en te gebruiken'. in theorie is het handig wanneer we aannemen dat er 1 beste theorie is. en puur wiskundig gezien kun je twee verschillende theorieen die exact dezelfde voorspellingen doen eenvoudig gelijkstellen. bij input x geeft theorie A en theorie B de output/voorspelling y, de operatie die op x wordt uitgevoert door theorie A is dus gelijkvormig aan de tranformatie/operatie door theorie B. Wanneer de twee theorieen voor alle mogelijke inputs dezelfde output leveren zijn ze (logisch gezien) hetzelfde. Vanuit die hoek ben ik een beetje sceptisch over de verwachting wiskundige structuren die iets zeggen over transformaties iets bijdragen aan een theorie over alles. Als je maar genoeg parameters in je model stopt kun je alle mogelijke vormen van y accomoderen.. curve-fitting heet dat. desalnietemin zou het toch mooi zijn, wanneer we 1 theorie hadden, zij het door fancy wiskundig curve-fitting tot stand gekomen, die alles voorspelt. Maar of 1 zo'n wiskundig gruwelijk uitziende theorie beter is dan twee die er mooi uitzien is weer een ander verhaal. Ik blijf benieuwd. Lie-groepen.. 't klinkt prachtig, maar volgens snappen maar een handjevol mensen waar 't over gaat. Ik niet iig :)

GuusPrick (30 mei 2007, 19:40)

"Der lieber Herr Got zeichnet zich kein mandala"... misschien iets wat einstein gezegd zou kunnen hebben.
En na een vluchtig onderzoekje over internet: De meningen over einsteins mogelijke mening over string theorie lijken even verdeeld als de meningen over string theory :)

Reageer zelf!

Reactieformulier

Help?
In de reacties kun je zgn. BBcode gebruiken. Dit gaat als volgt:
[b]dikgedrukt[/b] wordt: vetgedrukt
[i]schuingedrukt[/i] wordt: schuingedrukt
[quote]quote[/quote] wordt:
quote
[url=http://www.sync.nl/]link[/url] wordt: link
[img]http://www.anderewebsite.nl/plaatje.jpg[/img] wordt: jouw plaatje