Column/ Repair Night /1 reactie

Column: Martine Postma

Foto van de auteur

Martine Postma is freelance journalist. Ze schrijft over duurzaamheid en milieu. Daarnaast organiseert ze activiteiten om duurzaamheid op lokaal niveau te bevorderen. Ook verkoopt ze duurzame producten via www.wiegtotwieg.nl

Mijn dochter had een vriendinnetje te spelen. Ze speelden ziekenhuisje met de poppen. Nu is het zo dat mijn dochter een aantal poppen van vroeger heeft. Eén (35 jaar oud) was destijds mijn lievelingspop, de ander (60 jaar) was die van mijn moeder. We hebben ook allerlei nieuwe poppen, maar deze twee oudjes zijn favoriet.

“Waarom hebben jullie een stukke pop?”, vroeg het vriendinnetje. Ze doelde op mijn oude pop Linda, die tegenwoordig door het leven gaat als Grote Pop. Grote Pop heeft bij de poppendokter een nieuw lijf gekregen en ze zal ook ooit een nieuw pruikje moeten, want haar haar valt uit. Ze is nu half kaal. Mijn dochter valt dat niet meer op, maar het vriendinnetje vond het gek. We konden die oude pop toch weggooien en een nieuwe kopen? “Ja, dat kan”, zei ik. “Maar dat doen we niet. Want ik hou van die pop. Ik ken haar al mijn hele leven. We laten haar wel maken.”

Aan dit gesprekje moest ik vorige week vrijdag denken op de Repair Night, een avond die geheel in het teken stond van repareren. Organisator was creatief centrum Platform21 in Amsterdam-Zuid – allemaal jonge mensen die projecten doen op het gebied van design. Dat zo’n club zich op een onderwerp als repareren stort, is een rechtstreeks positief gevolg van de economische crisis. Een jaar geleden was repareren echt niet hip. Nu wel.

De Repair Night was het begin van een vijf maanden durend project, waarmee reparatie onder de aandacht moet worden gebracht “als alternatief naast andere vormen van duurzaam denken”. Want recyclen is leuk, vindt Platform21, maar nog leuker is om spullen in hun oorspronkelijke vorm een langer leven te geven door ze te repareren. Het promoten van duurzaamheid is trouwens niet het enige doel van het project: “Repareren geeft producten een ziel”, schrijft het centrum op zijn website. “Het leert ons hoe dingen gemaakt zijn en hoe we ervoor moeten zorgen. Het geeft een bevredigend gevoel van controle en, ook niet onbelangrijk, het is leuk om te doen.”

Tijdens de Repair Night werd een manifest gepresenteerd met tien stellingen tegen de wegwerpmaatschappij, zoals ‘gerepareerde dingen zijn uniek’, ‘repareren is een creatieve uitdaging’ en ‘repareren maakt onafhankelijk’. In de zaal stonden tafels waar je kon solderen, er was duct tape in allerlei kleuren, er stonden naaimachines en aan de muur hingen zelfs zakjes met benodigdheden om sokken te stoppen, barbies te herstellen en gaatjes te dichten in de radiator van je auto. De werkplaats blijft gedurende het hele project open; iedereen die dierbare kapotte spullen wil herstellen, kan er tot eind augustus terecht.

Er waren ook acht kunstenaars die zich in hun werk met repareren bezighouden. Een van hen stelde dat de tijd die je aan een reparatie besteedt, rechtstreeks wordt omgezet in liefde. “Hoe meer tijd je besteedt om iets te repareren, hoe meer je eraan gehecht raakt.” Zo is het in het geval van mijn oude pop zeker gegaan. Ik hoop dat op deze manier nog veel meer tijd kan worden omgezet in iets goeds.

Ook gepubliceerd op www.duurzaamnieuws.nl en www.wiegtotwieg.nl.

Reageren via Facebook