Nieuws/ Reuzenkangoeroe gedood door mens, niet door klimaat /2 reacties

door: Cindy Curré
over: paleontologie
op: 14 augustus 2008

Mensen en niet klimaatveranderingen hebben gezorgd voor het uitsterven van reuzenkangoeroes en andere grote buideldieren in Tasmanië, meer dan 40.000 jaar geleden.

Fossielenonderzoek

De reuzenkangoeroe, een planteneter met een lange nek, leefde in Tasmanië tot ten minste 41.000 jaar geleden. Dit is veel langer dan lange tijd werd gedacht en ongeveer 2000 jaar nadat de eerste mensen voet zetten op Tasmanië. Dit blijkt uit nieuw fossielenonderzoek.

Eerder onderzoek concludeerde dat de reuzenbuideldieren op Tasmanië al uitgestorven waren op het moment dat mensen de tijdelijke ‘landbrug’ naar het eiland overstaken 43.000 jaar geleden. Deze onderzoeken verklaarden het uitsterven door klimaatveranderingen, waaronder de laatste ijstijd.

Buidel-nijlpaard

Tot de komst van de mens leefden op Tasmanië drie verschillende reuzenkangoeroesoorten die allemaal meer dan honderd kilo wogen. Maar de reuzenkangoeroe was niet het enige prehistorische slachtoffer van de mens. Ook een soort buidel-nijlpaard of buidel-tapir (duizend kilo zwaar) en een buidel-luipaardachtige (vijftig tot honderd kilo) legden het af tegen de jagers.

Houten speer of knuppel

Het uitsterven van de reuzendieren gebeurde mogelijk in een periode korter dan duizend jaar. Het onderzoeksteam verklaart dit door het feit dat de buideldieren de mens wellicht niet als een bedreiging herkende, waardoor een houten speer of knuppel genoeg was om ze te doden. De onderzoekers hebben geen bewijs gevonden van speciale jaagtechnieken.

Het uitsterven van grote dieren is een van de kenmerken van de komst van de mens in een bepaald gebied, aldus de onderzoekers. Hetzelfde gebeurde in Amerika 13.000 jaar geleden, in Madagaskar 2000 jaar geleden en in Nieuw-Zeeland 1000 jaar geleden.

De nieuwe onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bron: National Geographic

Reageren via Facebook