Revolutie in de thuiszorg: kleine zelfsturende teams
/1 reactie
-
door: Derk Runhaar over: personeel, gezondheid, management, businesstrends op: 3 september 2009 Buurtzorg werkt met hoogopgeleide professionals...
...en bespaart zo enorm op management.
Thuiszorgorganisatie Buurtzorg groeit als kool, heeft de meest tevreden cliënten, heeft de meest tevreden medewerkers én maakt de minste kosten. Een revolutie in de thuiszorg met als centrale visie: kleine zelfstandige teams.
Ondernemersrisico
Zorgondernemer en voormalig wijkverpleegkundige Jos de Blok richtte in 2006 Buurtzorg Nederland op met eigen geld. “Ik heb er altijd vertrouwen in gehad. Maar het risico kwam natuurlijk helemaal op mijn schouders. Als het zou floppen, zou ik het haasje zijn. Het eerste halfjaar heb ik afgezien van loon.”
Het pakte goed uit, heel goed. Drie jaar later werken 100 teams van elk 10 medewerkers voor 10.000 cliënten. De overhead bedraagt slechts 10 personen: 6 op kantoor en 4 coaches die elk 25 teams begeleiden. De groei lijkt er nog lang niet uit.
Hoogopgeleide professional
Bij Buurtzorg staat de hoogopgeleide professional centraal: de wijkverpleegkundige. De Blok: “Bestuurders begrijpen vaak niet dat de inzet van hoogopgeleid personeel veel effectievere en betere zorg oplevert, waardoor organisaties tot dertig procent goedkoper kunnen werken. Elke wijkverpleegkundige begrijpt het direct.”
Traditionele thuiszorgorganisaties hebben namelijk geprobeerd om het hele traject van thuiszorg op te splitsen in deelprocessen. Per deelproces kan dan optimaal bespaard worden. Aanmelding, indicatiestelling, planning en uitvoering wordt door allerlei verschillende personen gedaan.
Opsplitsen nadeling
Het grote nadeel is dat dit zorgt voor een veelheid aan coördinatiemomenten. Coördinatie leidt tot overhead en dat is duur. Dus wordt er verder opgesplitst, lager personeel ingezet, hogere productie-eisen gesteld. Dat leidt weer tot meer behoefte aan coördinerend management.
Jos de Blok: “Ik heb al die coördinatiemomenten eruit gehaald. Wij splitsen de zorg niet op. Er komt een verpleegkundige bij de cliënt thuis en die doet alles: intake, persoonlijke verzorging, wondverzorging, medisch-technische dingen. Het voordeel van alles in een hand leggen is dat de gemiddelde contacttijd toeneemt. Stuur je vier mensen, dan zijn ze alle vier onderweg, een korte tijd bezig en dat moeten ze ook nog afstemmen met elkaar.”
Gigantische kostenbesparing
Deze werkwijze is veel efficiënter. Buurtzorg heeft nog geen 40% van de geïndiceerde uren nodig, terwijl in de branche 70% gebruikelijk is. Met deze gigantische kostenbesparing snijdt Buurtzorg zichzelf gek genoeg in de vingers. Thuiszorginstellingen worden namelijk per uur betaald. Minder uren betekent minder inkomsten.
De Blok: “Ik ben niet gedreven door omzet, maar door de beste oplossingen. En het hoeft niet ten koste te gaan van het nettoresultaat. Medewerkers leveren bij ons meer uren zorg dan elders, want de effectiviteit is groter. Ze zijn een groot deel van hun tijd bezig met cliëntenzorg. Die tijd kunnen wij declareren.”
Reageren via Facebook