Nieuws/ Revolutionaire vinding zet uitlaatgassen om in biobrandstof /reageer

door: Ewald Smits
over: chemie, biologie, energie, duurzaam, mobiel, materiaal
op: 29 augustus 2007

Drie inwoners van Wales hebben met de Greenbox (video) een apparaat ontwikkeld dat uitlaatgassen filtert tot waterdamp. Het restant aan uitlaatgassen kan vervolgens via genetisch gemodificeerde algen worden omgezet in biobrandstof. Dat meldt Reuters.

Twee grote voordelen

Het verbluffend vernieuwende apparaat heeft dus twee grote voordelen: geen uitstoot van schadelijke kooldioxide maar volledig onschadelijke waterdamp. En van het restafval kan met gemak bio-brandstof worden geproduceerd.
Bedenkers zijn de chemiedeskundige Derek Palmer en de werktuigbouwkundigen Ian Houston en John Jones. Volgens hen kan de technologie gebruikt worden voor auto’s, bussen, vrachtwagens en zelfs gebouwen, industrieën en energiecentrales.
“We zijn erin geslaagd om een apparaat te maken dat de overgrote meerderheid van de uitstoot van de smerigste motor op te vangen en om te zetten in iets vriendelijks, zegt Derek Palmer tegen Reuters. Palmer is met steun van een lokaal Parlementslid op zoek naar kapitaal om de vinding te vervolmaken en te vermarkten. Ze doopten hun bedrijf Maes Anturio Limited.

Ook kleiner

Zo werkt de GreenboxDe box heeft nu nog de grootte van barkruk, maar kan volgens de makers ook kleiner uitgevoerd worden. Zo klein dat het apparaat de uitlaat van een auto zou kunnen vervangen.
Het vernieuwende aan de technologie is dat de kooldioxide uit de uitlaatgassen wordt gehaald en opgeslagen. Uitgebreide tests over de laatste twee jaar hebben aangetoond dat 85 tot 95 procent van de kooldioxide wordt opgevangen. Het Britse parlementslid David Hansen vindt dat zo overtuigend dat hij besloten heeft het drietal te helpen bij het vinden van financiering.

Het drietal is inmiddels ook in contact getreden met Toyota en General Motors, maar de beide auto-producenten willen daar geen commentaar op geven, meldt Reuters.

Reageren via Facebook

Reacties