Rijden, rijden, rijden – maar dan elektrisch /5 reacties

Rijden, rijden, rijden – maar dan elektrisch

In de toekomst rijden we allemaal elektrisch, constateert Martine Postma na een bezoek aan de vakbeurs Ecomobiel in Rotterdam. ´Volgetapt´, met een zonnepaneel op ons dak of op een andere manier heel schoon en heel zuinig. Mobiliteit zelf stond niet ter discussie. Rijden, rijden, rijden blijft het devies.

In de Cruise Terminal vlak aan de Maas struikelde je afgelopen dinsdag en woensdag over de scooters, busjes, wagentjes, karretjes, fietsen en auto’s. Meer dan tachtig bedrijven en bedrijfjes toonden op de beursvloer van Ecomobiel 2009 hun vinding op het gebied van duurzame mobiliteit.

Zeppelin

Er was - uiteraard - heel veel elektrisch vervoer. Zoals de elektrische Tuk Tuk, de elektrische Solex en de elektrische Mini Truck van DFM – stuk voor stuk aangeprezen als uitermate geschikt voor korte ritten in de stad. Afvalverwerker Van Gansewinkel presenteerde zijn elektrische vuilniswagen en in de hal vloog ook een elektrische zeppelin rond.

Bij een aantal stands werden producten gepresenteerd die welbeschouwd niets met duurzaamheid te maken hebben. Zoals de E-bike van scooterhandelaar AGM, een snorfiets die volgens de standhouder erg handig is voor op de camping. Of de ‘electric fantastic’-fiets die ‘trapondersteuning’ biedt, waardoor je volgens de flyer geen last meer hebt van zweten door inspanning.

Ook op het gebied van zonne-energie waren er de nodige vindingen. Jan van Haaren uit Maashees stond op de beurs met de Solarolar, een soort golfkarretje op zonne-energie. Met zijn onderneming Soios richt Van Haaren zich op de markt van parkeertreintjes. “Je parkeert je auto aan de rand van de stad. Vervolgens word je met het treintje op zonne-energie naar het centrum gebracht”, legde de ondernemer uit. Nijmegen heeft inmiddels zo’n parkeertreintje rijden. In Maastricht doet een Solarolar dienst als toeristentreintje.