Rijzende sterren in technologie /reageer

Rijzende sterren in technologie

iRex, de fabrikant van de iLiad mag zich de winnaar noemen van de Rising Star competitie Eindhoven, een prijs voor jonge technologiebedrijven die is gekoppeld aan de Technology Fast 50 en begin deze week werd uitgereikt. Op de tweede plaats eindigde het distributievoertuig van Netras Mobile Systems. De internetradio-ontvanger van Streamit werd door de jury als derde gekozen.

Criteria

De Rising Star verkiezing maakt onderdeel uit van de Technology Fast 50, een initiatief van Deloitte en ABN Amro bedoeld om technologiebedrijven te stimuleren. De Rising Star kandidaten daarentegen zijn echte beginners, technologiebedrijven die tussen een en vijf jaar oud zijn. Andere criteria om mee te dingen zijn: het bedrijf moet een eigen technologie ontwikkelen en een ‘technologiegerelateerd product’ maken; het hoofdkantoor moet in Nederland zijn en, last but not least, het moet een omzet van minstens 50.000 euro hebben gerealiseerd in 2006.
De hoofdprijs is een studiereis naar Silicon Valley
De verkiezing op de TU in Eindhoven is de eerste in een reeks van drie. Op 27 juni zijn de verkiezingen in Twente en op 5 juli in Delft.

Rising Star, voorheen een landelijke competitie, is dit jaar voor het eerst samen met de drie technische universiteiten georganiseerd. De universiteiten willen ‘jonge, veelbelovende technologiebedrijven in een vroeg stadium onder de aandacht brengen van de media, investeerders en andere geïnteresseerde partijen.’

e-Ink

iRex is fabrikant van de iLiad, een scherm van ongeveer 15 bij 20 centimeter waarop je teksten kunt lezen die je bijvoorbeeld van je computer doorstuurt, maar je kunt er ook hele romans op tevoorschijn toveren. Het scherm is, door het gebruik van e-Ink (elektronische inkt), niet vermoeiend voor de ogen. Ook kun je erop schrijven met een speciale pen, je aantekeningen omzetten en naar je computer sturen. Geen papier meer nodig dus. De iLiad schijnt momenteel vooral succes te hebben in de luchtvaart, waar piloten voorheen kilo´s aan handleidingen meesleepten. Nu alleen in zwart/wit te verkrijgen voor ongeveer 650 euro, maar het is de bedoeling ook een kleurenversie op de markt te brengen.

Kleine vrachtwagen

de City-LOp de tweede plaats kwam het distributievoertuig van Netras Mobile Systems, de City-L. Deze City-Lift wil de toekomstige vervoerder voor goederen zijn binnen de steden. Het is een soort kleine vrachtwagen (van Renault overigens) met verwisselbare laadunits, zoals een koel- of vriesunit, of een open laadbak. Het voordeel, en het verschil met andere vrachtvoertuigen, is de liftfunctie waarmee een container op de grond geplaatst kan worden of op een laadperron bij een distributiecentrum. Er rijden er momenteel vijftien van in Nederland, tien zijn nog in de maak.

De internetradio-ontvanger van Streamit werd door de jury als derde gekozen. Streamit maakt ‘streaming audio-systemen’, voor muziek of commercials in bijvoorbeeld bedrijven, winkelcentra of restaurants. De voorloper van het systeem is de zogeheten ‘kerkradio’, die het mogelijk maakt thuis ‘live’ kerkdiensten te volgen.
Volgens Streamit is de ontvanger eenvoudig en goed in te passen in een bestaande ICT infrastructuur. Het apparaat ondersteunt momenteel MP3 streams, maar na september komen daar WMA en AAC streams bij.

Andere kandidaten

De drie andere Rising Star kandidaten in Eindhoven waren The Compliers Group, die een chip maakt die medicijngebruik registreert, Diligent Energy Systems, met een nieuwe biobrandstof verkregen uit jatrofa, en MA3 Solutions, die microdispensers en microassemblagesystemen op de markt brengt. Zij grepen allen naast de prijzen.

Starters hebben het moeilijk

Leo Verhoef, een van de vier juryleden van de Rising Star verkiezing in Eindhoven, vindt dat startende ondernemers in Nederland het niet zo makkelijk hebben. Dat heeft volgens hem een aantal oorzaken.

  • Het gebrek aan voorbeelden tijdens de opleidingen, oftewel: er zijn te weinig (universitaire) docenten die zelf een bedrijf draaiende houden. In andere landen, en niet alleen de VS, ligt dat percentage veel hoger.
  • De nadruk op de opleidingen in Nederland ligt teveel op kennisoverdracht, en het bijbrengen van vaardigheden wordt achtergesteld. Volgens Verhoef zijn vaardigheden als goed leidinggeven en inzicht zeker zo belangrijk voor de ontwikkeling van bedrijven als pure kennis.
  • Er is niet voldoende hulp voor ondernemers, die veel meer (met name financieel) risico nemen dan werknemers. Zo komen jonge ondernemers bijvoorbeeld in dezelfde belastingschijf terecht als werknemers met een vergelijkbaar inkomen, hoewel zij veel minder zekerheid hebben over hun toekomst.
  • Netwerken wordt niet genoeg gestimuleerd door de overheid. Verhoef zou starters veel meer op een voetstuk geplaatst willen zien, ook door de regering.

Ook vindt Verhoef dat er zo weinig industriële bedrijven worden opgezet en zoveel meer consumentgerichte bedrijven. Hij vergelijkt het ondernemersklimaat in Nederland met de VS, waar volgens hem in verhouding veel meer mensen de stap naar een eigen bedrijf aandurven, hoewel ‘de huidige booming banenmarkt Nederland daar ook een oorzaak van kan zijn.’ Maar ook in Europa staat Nederland niet aan top als het om starters gaat, landen als Finland zijn veel ondernemender.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Renée Kneppers

Renee Kneppers is journalist en freelancer