Rinnooy Kan luidt noodklok over kenniseconomie /1 reactie

Rinnooy Kan luidt noodklok over kenniseconomie

SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan vindt dat het kabinet Rutte veel te weinig investeert om de Nederlandse kenniseconomie uit het slop te halen.

In een interview met historicus Maarten van Rossem in het blad Maarten! zegt Rinnooy Kan dat er binnen tien jaar 6 miljard euro extra nodig is om de achterstand op innovatiekoplopers als Zweden en Finland in te lopen. Rinnooy Kan hekelt het wegvallen van de aardgasbaten vanaf 2015 voor innovatie en schaamt zich dat Nederland van alle OESO-landen het op-één-na laagste aantal promovendi heeft.

Aanleiding van zijn uitspraak is onder meer het verder wegzakken van Nederland op de World Competitiveness Rankings, de jaarlijkse lijst van meest concurrerende landen in de wereld van het gezaghebbende IMD. Nederland kreeg daar in 2011 plaats 14 terwijl het in 2010 nog plaats 12 noteerde. Enkele jaren daarvoor had Nederland nog plaats 7.

World-Competitiveness-RankingsRinnooy Kan, van 2006 tot 2009 de meest invloedrijke persoon van Nederland zegt in Maarten dat Nederland zijn talenten verspeelt. Van 1995 tot 2000 behoorde Nederland tot de top-5 van beste onderwijslanden. “Daarna is het misgegaan”, zo zegt Rinnooy Kan tegen Maarten van Rossem. Als oorzaak van de teruggang noemt hij het feit dat multinationals meer en meer onderzoek doen in opkomende markten als China en India.

Om de positie van Nederland als kenniseconomieland te verbeteren stelt Rinnooy Kan voor dat alle Nederlandse universiteit onder één vlag gaan werken. De oude universiteiten moeten zich gaan specialiseren en zich richten op één vakgebied.
Tenslotte pleit Rinnooy Kan voor meer ambitie en gevoel voor competitie bij studenten. Getalenteerde mensen moeten als ze bètavakken aankunnen, wis- natuur en scheikunde en econometrie kiezen. “Nu kiest men toch vaak voor economie”, constateert hij met spijt.

Reageren via Facebook

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter