Roamler, de mobiele variant van outsourcen /reageer

Roamler, de mobiele variant van outsourcen
  • door: Redactie Techbusiness
    over: marketing, mobiel
    op: 19 augustus 2011
  • Heineken laat gebruikers van de applicatie Roamler schuimkragen checken, Google lanceert Prizes.org.

  • Het zijn twee manieren om de crowd in te zetten bij het oplossen van problemen.

Outsourcing via de iPhone: Roamler heeft een app gelanceerd, waarmee bedrijven kleine taken kunnen uitzetten bij iPhone-gebruikers. De startup heeft er een investering van een half miljoen mee opgehaald.

Voordat de globalisering toesloeg, bestond thuiswerken uit folders vouwen, knopen aanzetten of ander geestdodend werk. Bedrijven wierven het losvaste personeel - vaak huisvrouwen - door ze in kleine krantenadvertenties gouden extra inkomsten te beloven. Huisvrouwen, thuiswerk, krantenadvertenties; het is inderdaad lang geleden.

Tegenwoordig wordt werk uitbesteed in verre landen of, als het kleine bureauklusjes op de pc zijn, via micro-tasking. De Nederlande startup Roamler voegde daar vorige maand een mobiele variant aan toe: werk uitbesteden via de iPhone. Een eerste voorbeeld: de gemeente Amsterdam brengt energieverspillende locaties in beeld door de burgers te vragen ze door te geven.

Een ander voorbeeld komt van Heineken: het bedrijf vraagt de Roamler-gebruikers de schuimkragen in de horeca te controleren door een foto ervan toe te zenden. Het bierconcern staat altijd al vooraan bij de toepassing van nieuwe marketingtools. Zo sloot het recentelijk ook een deal met de Nederlandse locatiedienst Whatser. Daardoor zijn horecagelegenheden die Heineken Extra Cold serveren vindbaar in de mobiele applicatie van Whatser.

Mobile workforce

Terug naar Roamler. Via de app krijgen bedrijven toegang tot wat Roamler noemt een mobile workforce. Merken en bedrijven zetten de opdrachten uit tegen betaling (via PayPal) en punten. Die punten zouden toegang moeten geven tot complexere opdrachten. Na de eerste testfase met 50 Roamlers (de First Fifty) is de community sinds de lancering op 10 juni gegroeid naar meer dan 600 Roamlers. Met ruim 3800 ingestuurde opdrachten heeft de gemiddelde Roamler meer dan 6 opdrachten gemaakt.

Zo te zien zal Roamler niet direct worden ingezet om complexe taken uit te besteden. Het lijkt wel een leuke gimmick om marketing mee te bedrijven en contact te houden met loyale klanten. Met het bedrag dat in de eerste investeringsronde bij een informal is opgehaald, wil Roamler zijn dienst uitbreiden en ontwikkelaars aannemen. In eerste instantie richt Roamler zich op uitrol binnen Nederland. Zodra de dienst hier klaar voor is, zal verdere uitrol plaatsvinden.

Prizes

Het is niet het enige nieuwe initiatief waarbij gebruikers worden ingezet. Zo lanceerde Google begin juli de website Prizes, waar mensen vragen kunnen stellen en de beste antwoorden/oplossingen worden beloond met een geldprijs. Webwereld noemt de website een combinatie tussen vragenwebsite Quora en Amazons Mechanical Turk.

Bekijk ook onderstaand introductiefilmpje over Roamler:

Roamler explanimation from Roamler on Vimeo.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Techbusiness

Techbusiness.nl belicht de businesskansen van technologie voor ondernemers en managers.