Nieuws/ Robot opereert kankerpatiënt /reageer

door: Cindy Curré
over: medisch, robotica
op: 25 augustus 2008

Chirurgen in het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam gebruiken een nieuwe methode om patiënten met tumoren in de keel te behandelen met behulp van een operatierobot.

Operatie of bestraling

Om een tumor in de keel te behandelen kunnen patiënten behandeld worden door middel van een operatie of bestraling. De operatie is ingrijpend omdat vaak de kaak van de patiënten gespleten moet worden en de bijwerkingen groot kunnen zijn. Ook houdt de patiënt er een groot litteken in zijn gezicht aan over.

Een bestraling heeft als nadeel dat deze behandeling maar eenmaal kan worden toegepast. Als de tumor terugkomt in hetzelfde gebied kan de patiënt dus niet meer bestraald worden. Ook kunnen de lange termijn bijwerkingen van bestraling tegenvallen.

Met de nieuwe techniek kan de robotarm via de mond in de keel worden gebracht. Vervolgens kan met behulp van de operatierobot de tumor weggesneden worden met weinig schade aan omliggend weefsel.

In het NKI-AVL zijn inmiddels elf patiënten met deze nieuwe techniek geopereerd. Volgens hoofd/hals chirurg Michiel van den Brekel, is de nieuwe methode een goede techniek bij kleine tumoren in de keelholte. “Bij negen patiënten was bestraling niet meer nodig en kon de patiënt zonder beperkingen binnen drie tot vijf weken zijn werk weer hervatten.” Een opnameduur van twee tot vier dagen was voldoende.

Prostaatkanker

In het NKI-AVL werd de operatierobot, de Da Vinci S, al gebruikt bij de behandeling van prostaatkanker. Met de operatierobot is het mogelijk om de prostaat te verwijderen en het zenuwgebied zoveel mogelijk te sparen.

Reageren via Facebook

Reacties