Robot zet je IKEA-meubel in elkaar /reageer

Robot zet je IKEA-meubel in elkaar

Een robot die je IKEA-meubelen in elkaar zet, een 3D-printer die kan breien en Lego voor chirurgen. Op de ScienceFair van vorige maand van de Technische Universiteit Delft komt het allemaal aan bod. Tijdens de ScienceFair presenteren studenten die de minor Advanced Prototyping volgen als afsluiting van hun minor de resultaten van hun projecten en bieden zij alvast een vooruitblik in de toekomst. Op de tentoonstelling laten studenten de mogelijkheden en nieuwste ontwikkelingen zien op het gebied van advanced prototyping in samenwerking met experts uit het bedrijfsleven.

Zo is er de industriële robot Baxter, die IKEA-meubelen in elkaar kan zetten. Robots zijn makkelijker te programmeren dan vroeger. Zo kunnen zij bijvoorbeeld geprogrammeerd worden door bewegingen voor te doen. Ook kent Baxter ‘geen zwaartekrachtmodus’ waardoor de gewrichten van de robot heel gemakkelijk te bedienen zijn. De robot kan de voorgedane bewegingen herhalen, door de punten tussen twee handelingen te berekenen. Studenten van de TU Delft schreven de software die Baxter een zelflerend vermogen geeft. Hoewel Baxter nog niet vloeiend een IKEA-meubelstuk in elkaar kan zetten, lukt de basis al wel.

Breien zonder breinaalden

Textiel en kleding zijn moeilijk te produceren door middel van een 3D-printer. De afgelopen jaren is digitale industriële software voor breiwerk beschikbaar geworden voor amateurbreiers. De studenten hebben nu hun eigen breimachine gemaakt met onderdelen die uit een 3D-printer komen, voorzien van een eenvoudig aluminium raamwerk. Het team achter de breimachine wil met hun uitvinding de kloof tussen mens en techniek dichten. De studenten willen de machine in buurthuizen zetten, zodat mensen in hun eigen kledingbehoefte kunnen voldoen. Ook willen ze dat buurten zo een deel van de kledingproductie op zich nemen. Dit scheelt niet alleen transportkosten, ook hoeven fabrieken zo minder kledingproductie uit te besteden aan lagelonenlanden. De digitale breimachine kan in één uur een gehele trui breien.

Digitaal kunst printen

3D-printen gebeurt al langer, maar nu zijn studenten bezig om grotere objecten te fabriceren door middel van de 3D-printer. Het uiteindelijke doel is om een groot monumentaal object te printen, zoals wetenschappers nu doen op de Herengracht in Amsterdam met de Kamermaker. Printen op architectonische schaal, met veel details. Zoals de Kamermaker die een grachtenhuis print, maar dan met veel meer details. En waar traditionele 3D-printers nog één mondstuk gebruiken, willen ze bij dit project er maar liefst negen gebruiken. De printer maakt gebruik van zowel de Y- en de X-as. Hierdoor haalt de printer hoge snelheden en maakt gedetailleerde prints.

Lego voor chirurgen

Studenten van de TU Delft hebben in samenwerking met het Brandwondencentrum Beverwijk en VU medisch centrum een wiskundig model ontwikkeld waarmee zij een oor op maat kunnen maken. Door verschillende oren met elkaar te vergelijken op basis van CT-scans ontwikkelde het team parametrisch model van een menselijk oor. Dit model kunnen zij weer manipuleren om het oor helemaal op maat te maken. Die informatie sturen zij naar de 3D-printer, die er een oor van print. Onderzoekers aan VUmc werken momenteel aan een mal die 3D-geprint is. Bij deze mal kweken zij stamcellen op tot het kraakbeen van een volledig oor. Vervolgens transplanteren zij huid van de patiënt over de mal van kraakbeen. Het uiteindelijke doel is om ook ander weefsel te kunnen kweken en printen. Uiteindelijk willen de onderzoekers zelf botweefsel of organen maken.

Naast deze projecten waren er nog diverse andere producten te zien op de ScienceFair. De minor advanced prototyping is ontwikkeld door de faculteiten Industrieel Ontwerpen en Bouwkunde. Bij deze minor willen zij zowel brede basis als diepgaande kennis van geavanceerde prototyping aanbieden.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.