Robotisering goed voor de arbeidsmarkt
/reageer
-
door: Redactie Sync over: gadgets, software, mobiliteit, materiaal, computer, robotica op: 17 december 2015 Automatisering neemt banen niet over
Volgens McKinsey verdwijnen er geen banen door automatisering
Het verschijnsel robotisering staat de laatste tijd volop in de schijnwerpers. In de media verschijnen angstwekkende kreten: ‘Veertiger moet meeste vrezen voor robotisering’ of ‘MBO-banen verdwijnen door robotisering’. Kloppen deze eigenlijk wel of zijn dit doemscenario’s? Volgens adviesbureau McKinsey moeten nog eens we goed kijken naar wat wel en wat niet waar is. Robotisering, is volgens hen, al lang aanwezig. Zo check je voor je gaat vliegen in via een apparaat op het vliegveld. Maar het moet optimaal benut worden door de Nederlandse arbeidsmarkt. Zal robotisering leiden tot productiviteitsstijging?
Beroepen
In de media werd vooral gefocust op de mbo-banen in Nederland. Die zouden het makkelijkst overnemen te zijn door robotten en automatiseringsdiensten. Uit het onderzoek van het adviesbureau McKinsey blijkt dat deze ontwikkeling niet alleen voor mbo-banen geldt. Een significant deel van de taken van hoger geschoolden komt ook in aanmerking. Twintig procent van de taken van een CEO kan een robot overnemen. Bijvoorbeeld het analyseren van rapporten en het voorbereiden van opdrachten voor medewerkers kan tot het takenpakket van een robot behoren.
Veertiger moet meeste vrezen voor robotisering
Daarnaast is de focus op beroepen überhaupt misleidend. In Nederland zijn weinig beroepen die tot de categorie ‘volledige automatisering’ behoren. Activiteiten zijn deels automatiseerbaar. Dit heeft gevolgen voor processen binnen organisaties en vraagt om herdefiniëring van bepaalde functies. Dit betekent niet dat er banen van de markt gaan verdwijnen, maar dat de werkgevers moeten kijken hoe ze personeel effectiever kunnen inzetten. Het onderzoek toont aan dat 45 procent van de activiteiten waarvoor medewerkers betaald krijgen, over te nemen is door technologie. Als de technologie in de toekomst beter ontwikkeld is, komt daar nog eens dertien procent bij.
Bevindingen
De grootste verandering die plaats zal vinden, is de herordening van taken van medewerkers. Volgens de consultants van McKinsey moeten bedrijven automatisering als een kans zien en robots omarmen. We hoeven helemaal niet bang te zijn voor de ‘robotgeneratie’. Slechts vijf procent van de banen is te vervangen door robots. Zestig procent van de beroepen kan dertig procent of meer van de taken is uitvoerbaar voor robots of machines. Het is duidelijk: automatisering moeten we zien als een kans. Mensen hoeven geen saai werk meer te doen en ze kunnen zich focussen op werk dat creativiteit en invoelingsvermogen eist, iets wat robots nooit zullen kunnen. De vraag blijft echter wel of werkgevers dat ook zo zullen zien. Zullen zij hun medewerkers die meer uitdagende taken ook daadwerkelijk geven? Of kiezen zij er toch voor om met een afgeslankte organisatie de toekomst tegemoet te gaan?
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook