Robots hebben ook rechten! /reageer

Robots hebben ook rechten!

De laatste van de Japanse humanoïde robots heeft indrukwekkende capaciteiten. Met de HRP-3 Promet ontwikkelden Kawada en het National Institute of Advanced Industrial Science and Technology AIST eigenlijk de arbeider van de toekomst.

Japanese Robot HRP-3 Promet Mk-IIDe zwart-witte machine - 1,60 meter lang en 80 kilo zwaar - functioneert in weer en wind en op vlakke en onregelmatige ondergronden. Hij kan twee uur lang lopen op een opgeladen accu, heel precies een schroevendraaier hanteren, samen met iemand een plank versjouwen en zelfs een een simpele machine besturen.

Nooit ontevreden

HRP-3 heeft veel voordelen vergeleken bij menselijke werknemers. Nooit moe, weinig onderhoud behoevend en nooit ontevreden, zou hij de bouwwereld compleet kunnen veranderen. De ontwerpers hopen ‘m vanaf 2010 in de verkoop te hebben.

Andere robots

1921 | Het woord ‘robot’ duikt op in een stuk van de Tsjechische schrijver Karel Capek.
1973 | WABOT-1, de eerste tweevoetige robot, wordt ontwikkeld door de universiteit van Waseda
1999 | Sony presenteert Aibo, de robot-hond
2006 | Robotfabrikant Hiroschi Ishiguro maakt een robot die als twee druppels water op hemzelf lijkt
2007 | Een uitzendbureau in Nagoya heeft tien mensachtige robots in dienst die als baliemedewerker inzetbaar zijn.

Rechten

In minder dan tien jaar hebben Japanners dagelijks met robots te maken, verwachten de onderzoekers. Bill Gates denkt dat de robotindustrie nu staat waar de pc-industrie dertig jaar geleden stond: aan het begin van een enorme ontwikkeling. Microsoft is overigens van plan een standaard functioneringssysteem voor robots te ontwikkelen.
Deze robots gaan evolueren door menselijk contact en zullen in sommige gevallen mensen kunnen vervangen. Maar krijgen ze ook rechten, net als mensen?

Rapport

De vraag wordt gesteld in Groot-Brittannië, in een rapport dat consultancybedrijf Outsights en Ipsos Mori maakten in opdracht van de regering. Het project Horizon Scan onderzocht ruim 250 onderwerpen in het licht van de toekomst, waaronder de gevolgen van de ontwikkeling van robots.

Sociale verzekering

Onder de kop ‘Utopian dream or rise of the machine?’ vragen de experts zich af wat de gevolgen zullen zijn van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie bij robots. Moeten zij straks ook stemrecht krijgen of belasting betalen? Moeten ze in militaire dienst? Als de robots bijdragen aan economische groei, zal een soort sociale verzekering verzonnen moeten worden om ervoor te zorgen dat ze correct kunnen blijven functioneren, meldt het rapport. Verder kan een computer niet in gebreke worden gesteld zoals een wettelijk persoon en zal hij niet gerechtelijk kunnen worden vervolgd.

Dierenrechten

Aaron Edsinger van het Amerikaanse onderzoeksinstituut MIT werkt sinds drie jaar aan robot Domo. Domo wordt een kruising tussen Kismet, die contact zoekt met mensen, en Cog, een robot meester in het hanteren van voorwerpen.

“De kwestie ‘robotrechten’ is niet alleen belangrijk voor robotbouwers, maar ook voor de maatschappij in het algemeen”, legt hij uit. “Misschien gaat die rechten wel lijken op de dierenrechten, waar actueel veel over gedebatteerd wordt.
We beschermen onze huisdieren op alle mogelijke manieren, maar laten andere dieren aan hun lot over. Zo zullen we ook verschillende categorieën robots verschillend gaan behandelen. We zullen willen dat huisrobots een soort huishoudelijke producten blijven, die geen emoties laten zien. Een vaatwasser moet een vaatwasser blijven. Robots voor kinderen krijgen waarschijnlijk een rol als kat of hond, en ik denk dat rechten zoals wij die nu bepaald hebben voor deze categorieën, over vijftig jaar heel gewoon zijn voor robots.”