Robots hebben ook rechten! /reageer

Bejaardenzorg

In Japan zal die vraag veel eerder actueel zijn, zo’n algemeen verschijnsel is robotica er nu al in het dagelijkse leven. De vergrijzing van de bevolking veroorzaakt problemen bij het invullen van arbeidsplaatsen en in de bejaardenzorg. Laboratoria en instituten investeren veel tijd en geld in onderzoek en ontwikkeling van robots, gepusht door de regering.

Beveiliging

De humanoïde robots beginnen uit de Japanse laboratoria te rollen, zoals Wakamaru, speciaal ontwikkeld door Mitsubishi om met mensen te communiceren. Wakamaru is inzetbaar als baliemedewerker en wordt in die hoedanigheid zelfs door een een Japans uitzendbureau verhuurd. (zie kader) En zoals beveiligingsbedrijf Alsok, die de robots C4 en C5 aan winkelcentra verhuurt.

Eisen

Japanners stellen geen ethische eisen aan de robot(makers). Voor hen is een robot een element in hun omgeving, zoals bomen, voorwerpen, dieren en andere mensen. Satoshi Kitajima van het Robot Laboratory van Osaka: “Robots zijn er om de mens te ondersteunen. De robot moet het voor de mens mogelijk maken zich aan andere activiteiten te wijden.”

Verantwoordelijk

Pragmatisch als Japanners zijn, is het Japanse ministerie van Economie al bezig met een veiligheidsrichtlijn in verband met het gebruik van robots. Een commissie - daarvoor in december 2006 opgericht - vindt dat er geen verschil moet worden gemaakt tussen machines en robots. De fabrikant zal altijd verantwoordelijk worden gesteld voor de handelingen van zijn product, “behalve als de gebruiksaanwijzing niet is gevolgd.” Het minste en geringste probleem zal moeten worden geregistreerd en gemeld aan het AIST, die daaruit conclusies zal trekken.

Asimov

In Zuid-Korea, groot concurrent van Japan op dit gebied, wordt momenteel een ‘ethisch robotverdrag‘ opgesteld. De tekst is geïnspireerd op boeken van de sci-fi-schrijver Isaac Asimov.
1. Robots mogen geen mensen aanvallen of mensen toestaan hen lastig te vallen.
2. Robots moeten aan mensen gehoorzamen, tenzij voorgenoemde regel overtreden wordt.
3. Robots moeten zichzelf beschermen als daarmee niet de andere regels overtreden worden.

bron: Le Monde.fr

Reageren via Facebook

Reacties

Over Renée Kneppers

Renee Kneppers is journalist en freelancer