Roken misschien minder ongezond /2 reacties

Roken misschien minder ongezond

Amerikaanse onderzoekers beweren de moleculen in sigarettenrook ontdekt te hebben die kanker veroorzaken. De conclusies van het onderzoek dat onder leiding van Tzipora Goldkorn van de universiteit van Californië is uitgevoerd, zijn gepubliceerd in de maart-editie van The FASEB Journal, het tijdschrift van de Federation of American Societies for Experimental Biology.

Longkanker

Volgens de auteurs van het artikel zou dit onderzoek kunnen leiden naar een minder ongezonde sigaret en misschien naar nieuwe manieren om longkanker veroorzaakt door sigaretten tegen te gaan.

Volgens de Amerikaanse Centres for Disease Control and Prevention is roken de belangrijkste mogelijk-te-voorkomen doodsoorzaak in de VS is. 400.000 mensen overlijden er per jaar aan longkanker, oftewel een op de vijf doden overall. Roken is er de oorzaak van 90 procent van de mannelijke longkankerdoden en 80 procent vrouwelijke.

Waterstofperoxide

De onderzoekers hebben menselijke longcellen in een laboratorium blootgesteld aan de verschillende giftige componenten van geïnhaleerde rook. Daarnaast hebben ze longcellen aan waterstofperoxide blootgesteld, een van de componenten van rook die bekend staat voor z’n oxiderende werking.

Na een incubatie van een à twee dagen hebben de onderzoekers naar eigen zeggen in de twee testcases de moleculaire basis gevonden van de vorming van kanker, terwijl deze in niet behandelde longcellen niet te vinden waren. Conclusie van de researchers: verbied waterstofperoxide in sigaretten, en sigaretten zijn minder gevaarlijk.

Sleutel?

“We weten allang dat sigarettenrook zo’n 4.000 chemische componenten heeft, waarvan tientallen bekend staan voor hun potentiële kankerverwekkende werking. Betekent deze ontdekking inderdaad dat we sleutel gevonden hebben naar de kankerverwekkende stoffen van tabak?”, vraagt een journalist zich af in de Franse krant Le Monde.

Mediatieke uitbuiting

De auteurs van het Amerikaanse rapport denken van wel, maar hun opinie wordt niet gedeeld door de Franse organisatie OFT, die zich inzet tegen sigarettenverslaving.
“Al tientallen jaren vertellen de tabaksindustrie en een stuk of wat wetenschappers om de haverklap dat de sigaret binnenkort geen risico voor de gezondheid meer zou opleveren, terwijl tabak in de hele wereld steeds meer slachtoffers maakt”, meldt de organisatie in een persbericht.

“We veroordelen de mediatieke uitbuiting van dit artikel, waar de hoofdredacteur van de FASEB Journal verantwoordelijk voor is. Dit onderzoek wordt binnenkort waarschijnlijk misbruikt door de tabaksindustrie, zoals dat eerder gebeurde bij de ‘ontdekking’ van filtersigaretten en lichtere sigaretten. De oxiderende werking van waterstofperoxide in sigarettenrook is maar één van de giftige mechanismen van tabak.”

Voor de Franse organisatie kan een dergelijke publicatie alleen maar negatieve gevolgen hebben voor de volksgezondheid door “jongeren tot roken uit te nodigen en rokers niet te ontmoedigen.” Volgens de OFT bestaat er geen enkele kans dat roken op een dag “gezond” zou zijn.

Schuldigen

“Guns kill, bombs kill and cigarettes kill,” zegt Gerald Weissmann, hoofdredacteur van The FASEB Journal. “Biologen kunnen niet veel doen aan de eerste twee, maar dergelijke onderzoeken kunnen helpen tegen tabakgerelateerde ziektes en overlijden. Deze experimenten geven niet alleen nieuwe doelen voor kankeronderzoek, maar wijzen tevens de schuldigen aan in sigarettenrook die de roker uiteindelijk de das omdoen.”

Reageren via Facebook

Over Renée Kneppers

Renee Kneppers is journalist en freelancer