Rokende fabriek wordt waterproducent /reageer

Rokende fabriek wordt waterproducent

Uit de rookgassen van sommige fabrieksschoorstenen blijkt met een sterk verbeterde membraantechnologie veel hoogwaardig water te winnen. Zoveel zelfs, dat industriële installaties in droge gebieden een bijdrage kunnen leveren aan vermindering van het watertekort.

Veldtesten en tien jaar vooronderzoek hebben aangetoond dat deze installaties veranderen van waterconsument in waterproducent. Het afgevangen water is zowel industrieel als consumptief te gebruiken.

Daarnaast kan met de uitkomsten van het vooronderzoek fors energie worden bespaard in diverse industriële processen. Deze mogelijkheden doen zich voor bij industrieën die veel water nodig hebben voor bijvoorbeeld de koeling van installaties, stoomopwekking en voor droogprocessen zoals in de voedings-, papier-, cement-, energie- en petrochemische sector.

Grootschalige invoering

Tien jaar onderzoek en kleinschalige testen onder leiding van energiekennisbedrijf KEMA heeft geresulteerd in sterk verbeterde gasscheidingsmembranen waarmee dit water grootschalig afgevangen moet worden. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met onder meer het European Membrane Institute van de Universiteit Twente en enkele Nederlandse energiebedrijven.

In opdracht van de Europese Unie werken 14 partners uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika samen aan een vervolg op het vooronderzoek. Dat moet de weg vrijmaken voor industriële productie en grootschalige invoering van deze nieuwe technologie.

Uit testen bij industriële installaties in Nederland en Duitsland is gebleken dat met de nieuwe membraantechnologie minstens 40% van het water uit de rookgassen is terug te winnen. Vooraf werd rekening gehouden met 20%. Voor een gemiddelde energiecentrale van 400 Megawatt betekent dit dat deze centrale twee keer zoveel water kan afvangen als nodig is voor stoomopwekking.

De kwaliteit van het teruggewonnen water is dermate hoog dat dit water niet alleen als demiwater (ultra-puur water voor de industrie), maar ook voor consumptief gebruik aangewend kan worden. De hoeveelheid water die bij een gemiddelde energiecentrale afgevangen kan worden, komt overeen met het gemiddelde waterverbruik van circa 3,500 West-Europese of circa 9,000 Afrikaanse gezinnen.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.