Reacties/ Rondje hardlopen? Trek je schoenen liever uit printlink


mkoenraadt (8 juni 2011, 09:32)

Dit verhaal doet al langer de ronde bij diverse blogs en media, maar het is een totale misvatting. Inderdaad is het waar dat hardlopen op blote voeten tot minder blessures leidt. Echter, dat heeft niks met blote voeten te maken.

Op blote voeten landen mensen instinctief op de voorkant van hun voet. Dus is er een extra demper om de schok op te vangen. Het echte probleem is dat mensen met hardloopschoenen denken dat ze keihard op hun hiel moeten gaan landen, omdat ze immers schoenen dragen. Het is dus een psychologisch probleem. Schoendragers maken een denkfout. Dat betekent niet dat schoenen dragen dus per definitie verkeerd is, of niet tot minder blessures zou leiden: er is geen ceteris paribus! Schoendragers landen op de hiel, blootvoeters niet. Je kunt ze dus niet statistisch vergelijken qua blessures.

Mijn hypothese: mensen met hardloopschoenen die zichzelf aanleren toch op de voorkant van de voet te landen, hebben de allerminste blessures van allemaal. Veel hobby-atleten maken de denkfout dat ze met schoenen aan op hun hiel mogen landen, en bovendien op keihard beton.

Verder is het promoten van hardlopen op blote voeten net zo dom als het eten van rauwe groente. Het betere advies is: wat je ook voor schoeisel draagt (of niet):

1. zorg ervoor dat je op een zachte ondergrond loopt;
2. zoveel mogelijk op de voorkant van je voet landen om de schok op te vangen;
3. luister niet naar gezondheidsfreaks;

Doei,

Eva Teuling (17 juni 2011, 16:18)

Bedankt voor je reactie,

Ik ben het met je eens dat het meer gaat om de manier van lopen dan om het schoeisel, maar de sportschoenenindustrie heeft de plank dus wel volledig misgeslagen met het ontwikkelen van dempend schoeisel. Als mensen hierdoor verkeerd gaan lopen, zijn de schoenen dus verkeerd. Ik denk dus dat de denkfout eerder bij de producenten dan bij de schoendragers ligt.

Je adviezen kan ik alleen maar toejuichen, 1) helaas zijn er niet makkelijk goede bospaadjes te vinden als je in de stad woont en 3) moet je natuurlijk nooit naar gezondheidfreaks luisteren.

Groeten.

Oerloper (29 maart 2012, 00:10)

Wat mij betreft gaat het niet alleen maar om de manier van lopen: het hardlopen op blote voeten op zich zelf geeft heel veel vreugde en genot!

Dat gevoel is niet te vergelijken met hardlopen op schoenen.

Ik schrijf hier al jaren over op oerlopen.nl en je kan er dus boeken over vol schrijven en ik heb ook heel lang argumenten aangedragen m.b.t. loopstijl, looptechnieken, blessures door schoenen etc etc., maar eigenlijk is hardlopen op blote voeten heel eenvoudig samen te vatten: het is gewoon lekker.

Reageer zelf!

Reactieformulier

Help?
In de reacties kun je zgn. BBcode gebruiken. Dit gaat als volgt:
[b]dikgedrukt[/b] wordt: vetgedrukt
[i]schuingedrukt[/i] wordt: schuingedrukt
[quote]quote[/quote] wordt:
quote
[url=http://www.sync.nl/]link[/url] wordt: link
[img]http://www.anderewebsite.nl/plaatje.jpg[/img] wordt: jouw plaatje