Rotterdam bereidt zich voor op wateroverlast /1 reactie

Draagvlak

    Voor groene daken is in Rotterdam een groot maatschappelijk en politiek draagvlak, meent wethouder Bolsius. “We waren in Malmö, Zweden, waar men een proefcentrum voor groene daken heeft. ‘Is dat ook niet wat voor Rotterdam’, dachten we. Omdat water met andere dossiers als energiebesparing en de aanpak van fijn stof gecombineerd kan worden, keken we spoedig naar een locatie. Nu onderzoeken we een proefdak op de bibliotheek bij Blaak.”

Concertzaal

De gemeente denkt dat groene daken niet ophouden bij alleen de gemeentelijke. “Het Erasmus Medisch Centrum wil een groen dak. En op de concertzaal van De Doelen komt er volgend jaar ook een. Maar de Rotterdammer blijft nuchter. Daarom willen we een stimuleringsregeling optuigen voor inwoners”, zegt Bolsius.

Over de hoogte van subsidiëring wordt bestuurlijk nog druk nagedacht. Een bedrag van 30 euro per vierkante meter, vergelijkbaar met de regeling in Antwerpen, is volgens een anonieme bron een realistische optie. “Je moet groene daken aantrekkelijk maken. Dan gaan de inwoners harder lopen”, besluit Bolsius.

Reageren via Facebook

Over Tseard Zoethout

Tseard Zoethout is journalist duurzame ontwikkeling met speciale aandacht voor energie- en watervraagstukken, energieefficiency, maatschappelijk verantwoord ondernemen, biologische landbouw en duurzame energie. Hij is nieuwsredacteur van MVO MKB blad Pepper en publiceert regelmatig in vaktijdschriften.