Nieuws/ Rozenrobot bijna oogstklaar /reageer

door: Ewald Smits
over: software, materiaal, computer
op: 29 maart 2007

Deze zomer moet de Wageningse snijrozen oogstrobot, mede ontwikkeld door AFSG van Wageningen UR, klaar zijn voor de echte praktijktest. Als alles verloopt volgens plan gaat de robot werken in de kas van een rozenteler waar hij volautomatisch snijrozen zal oogsten. “Eigenlijk zijn het drie samenwerkende robots“, zegt drs. Rick van de Zedde van het expertisecentrum Wageningen UR - GreenVision. “De ene kan rijpe rozen herkennen en zien aan welke steel die roos vastzit. Een tweede robot volgt de steel en snijdt de roos af, en een derde robot pakt de afgesneden roos vast en hangt hem weg.”

De rozenrobot is ontworpen voor moderne kassen, waarbij de rozen op verrijdbare goten groeien. De goten worden getransporteerd langs het vaste punt waar de robot staat. Er zijn al een aantal van zulke kassen in Nederland.
“De rozentelers zijn de laatste twee jaar echter terughoudend met investeringen”, zegt Van de Zedde. “Ze merken de toenemende concurrentie uit bijvoorbeeld Kenia en Zuid-Amerika. De belangrijkste reden voor de telers om via het Productschap Tuinbouw geld voor de ontwikkeling van de robot op tafel te leggen is om ook in de toekomst concurrerend te kunnen zijn.”
Daarnaast is er Europese subsidie voor regio-ontwikkeling (Ceres) aan het project toegekend.

Geen CAO

Hij snijdt elke twaalf tot vijftien seconden een roos. Dat is nog steeds minder een mens, die daarvoor negen seconden nodig heeft. “Maar een robot heeft geen CAO, werkt continu door en krijg geen last van zijn rug”, aldus Van de Zedde.
Agrotechnology & Food Sciences Group (AFSG) ontwikkelde de robot samen met de bedrijven Jentjens Machinetechniek en Van Doren Engineers.

Reageren via Facebook

Reacties