Rumoer rond Googles gPhone /reageer

Rumoer rond Googles gPhone

Gerenommeerde websites en geekie weblogs duikelen al maanden over elkaar heen en ellebogen zich dag na dag naar het nieuwste nieuwtje of het heetste gerucht. Google lijkt bezig met een eigen mobiele (smart)phone, in kringen van gadgetlovers al gPhone gedoopt, hoewel domein en merkrecht van die naam al tijden geclaimd zijn door andere bedrijven.
Google zwijgt ondertussen in alle toonaarden, maar weigert tegelijkertijd te ontkennen bezig te zijn met de ontwikkeling van een eigen mobiele telefoon. En die weigering is de voedingsbodem voor veel speculaties en geruchten.

Zwijgende gezichten

Wie naar Silicon Valley afreist en daar temidden van ICT’ers het woord gPhone laat vallen, ontmoet uitsluitend zwijgende gezichten, meldt BusinessWeek. Een groot aantal software-ontwikkelaars in de Valley ziet de vermeende komst van de gPhone als een big business opportunity en werkt in het diepste geheim aan de ontwikkeling van software-tools die straks op het nieuwe apparaat moeten gaan draaien. Allemaal in de veronderstelling dat de verkopen van de gPhone die van de Apple’s iPhone ver zullen overstijgen. Ter indicatie: onderzoeksbureau iSuppli verwacht dat Apple aan het einde van dit introductiejaar 4,5 miljoen iPhones zal hebben verkocht. Het apparaat is dan zes maanden op de markt.

Kaken stijf op elkaar

Een van die bedrijven is Plusmo, meldt BusinessWeek. Plusmo is een bedrijf dat widgets ontwikkelt voor blogs en websites om content naar mobiele telefoons te zenden. Ook Nuance Communications, bekend van spraakherkenningsoftware, zou praten met Google over applicaties. Net zoals SMS-dienst nieuwe stijl 3Jam. Daarbij zou Google vorige week Zinku hebben gekocht, een social networkingdienst voor de mobiele telefoon waarbij gebruikers plaatjes en ringtones kunnen delen en beoordelen.
Maar geen van deze bedrijven wil publiekelijk toegeven dat ze iets van doen hebben met Google’s nieuwste speeltje.

Het ligt voor de hand dat Google een belangrijke positie nastreeft op de mobiele markt. De zoekgigant roept al tijden dat het de mobiele markt op wil. Drie jaar geleden wonnen Google en Earthlink een aanbesteding van de stad San Francisco om draadloos internet te gaan aanbieden voor notebooks en mobieltjes. Sinds die tijd knokken de drie partijen (Google, Eartlink en de gemeente) over procedures, vergunningen, het eigendom van het netwerk en de kosten die daarvoor in rekeningen moeten worden gebracht. En ze zijn er nog steeds niet uit. Ondertussen lijkt Meraki Networks er met de spreekwoordelijke poet vandoor te gaan, maar het geeft aan dat Google actie onderneemt. Ook het feit dat Google recentelijk patent aanvroeg op een systeem van sms-betalen is een aanwijzing in die richting.