Rumoer rond Googles gPhone /reageer

Enorme markt

De meest voor de hand liggende verklaring is natuurlijk de enorme markt. Waar Google in search advertising vorig jaar een slordige 10,6 miljard dollar omzet deed (volgens Compete goed voor 62,7 procent marktaandeel) moet het Microsoft en Yahoo ver achter zich laten op de markt van mobile search en andere applicaties voor de mobiele telefoon. Zo zullen er dit jaar ruim 20 miljoen apparaten worden verkocht waarop of Windows Mobile of de normale Windows-software draait. De summiere deals die Google heeft met Motorola en LG om haar zoekdiensten in hun mobieltjes te integreren, vallen daarbij in het niet. “It won’t come anywhere near to that sort of distribution”, zegt Yankee-analist John Jackson in BusinessWeek.

Ook Yahoo geeft Google het nakijken op de mobiele markt. Sterker: dankzij haar nieuwe mobiele zoekmachine oneSearch heeft Yahoo veel marktaandeel gewonnen op Google. In januari van dit jaar verving Opera Google door oneSearch als standaard zoekfunctionaliteit binnen haar mobiele browser. En hoewel het marktaandeel van Opera niet enorm is, kan het een indicatie zijn voor wat andere partijen gaan doen als de mobiele internetmarkt gaat exploderen. Om haar positie te beschermen, zal Google ook hier een fors aandeel moeten zien te verwerven.

Eigen operating system

De gPhone kan in die behoefte voorzien. Zoals het er nu naar uitziet, ontwikkelt Google een nieuw mobiel platform dat een reeks van services bij elkaar brengt; nieuws, mp3, sms, social networking, webbrowsing, etcetera. Daarbij is de kans groot dat Google met een eigen operating system komt, met een eigen application programming interface (API), die het voor software-ontwikkelaars gemakkelijker maakt om bestaande tools en applicaties met de gPhone te laten praten. Daarmee maakt Google een andere keuze dan Apple en Microsoft, die beiden terughoudend zijn in het openstellen van haar software en dus veel meer controle hebben over wat gebruikers krijgen en betalen.

Leuk spul

Zoals gezegd: het gonst van de geruchten en artikelen over Googles gPhone. De leukste vind je hier:

Sympathie

Voor Google lijkt dat minder belangrijk, zo lang het merk maar de leidende zoekmachine wordt op mobiele telefoons. En zolang derde partijen de mogelijkheid krijgen een graantje mee te pikken door leuke, handige maar vooral geldgenererende applicaties te kunnen ontwikkelen, is de sympathie al snel gewonnen.
Het wachten is nu op een antwoord van Microsoft en Yahoo.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Ewald Smits

Ewald Smits is media-ondernemer en mede-eigenaar van Sprout en Management Team, uitgaven van de MT MediaGroep BV.
Volg hem ook op Twitter