Ruud Koornstra: ‘Stop de verspilling’ /reageer

Ruud Koornstra: ‘Stop de verspilling’
  • door: Richard Stegers
    over: duurzaam, bedrijfsgroei
    op: 13 juni 2012
  • Duurzaam ondernemer Ruud Koornstra uit Eefde is een man met idealen en vooral veel ‘groene’ initiatieven.

  • “Ik strijd voor een betere wereld. Stop met verspillen, het kan ook anders.”

Tv-maker Ruud Koornstra werd na verkoop van zijn succesvolle productiebedrijf multimiljonair, maar ook ongelukkig. Hij maakte zorgen voor een betere wereld tot zijn missie.

Ruud Koornstra (47) beweegt zich voornamelijk voort in een elektrisch vervoermiddel. De uiterst sportieve Fisker, een soort racemodel. “Elektrisch rijden is zoveel beter voor het milieu. En voor je portemonnee. Je kunt tegenwoordig je wagen overal opladen en er zijn prachtige modellen. Het hoeft dus helemaal niet ten koste van de kwaliteit te gaan. Daarnaast raken de fossiele brandstoffen op, dat is een onomkeerbaar proces. Duurzame energie wint het altijd. Zeker als alle subsidies worden afgeschaft.”

De toon is gezet. Koornstra zit op de praatstoel, een rol die de duurzaamheidsgoeroe van Nederland op het lijf geschreven is. Welkom in de wereld van elektrische auto’s, zonnepanelen, groene stroom en ledlampen. Bevlogen en vol overtuiging maakt hij ons deelgenoot van zijn missie: een groene revolutie. Maar hoe is het zover gekomen? Koornstra was immers televisieproducent en maakte populaire programma’s als Lingo, Villa Felderhof, Breekijzer, Wie is de Mol en Wintertijd. “Ik ben ooit met niets begonnen. Kom niet uit een ondernemersfamilie, maar heb de sterke drang om te bewijzen iets te kunnen bereiken. Het televisiewerk was ontzettend leuk om te doen en leverde ook wat op.” Het bracht Koornstra succes en het eerste grote geld. Dat werd vele malen overtroffen toen hij zijn bedrijf verkocht.

Ongelukkig met de duurste BMW

Op 36-jarige leeftijd was de televisiemaker in één klap multimiljonair. Gek genoeg bracht het hem in eerste instantie weinig goeds. “Ik kon niet echt genieten van het geld, was feitelijk werkloos. Ik kocht de duurste BMW, maar toen ik de garage uitreed, voelde ik me juist ongelukkig. Vrienden zeiden: je bent klaar. Dat maakte het nog erger. Want wat moet je dan, wat ga je met de rest van je leven doen? Een hele vreemde situatie.”

Koornstra kreeg zo de gelegenheid en tijd de wereld te overzien. Dat maakte hem niet vrolijker. Maar zorgde wel voor een nieuw doel. “Ik besefte dat het een enorme puinhoop is in de wereld. De oorlogen, het broeikaseffect en vooral de enorme verspilling, terwijl er ook hongersnood heerst. Dat kan niet langer doorgaan. Dat kun je niet aan je kinderen uitleggen. De aarde is om te koesteren, niet om te verkwanselen. Daar wil ik me voor inzetten, dacht ik toen. En dat doe ik tot op de dag van vandaag nog steeds. Het is uitgegroeid tot een missie. Een betere wereld hebben we zelf in de hand. Duurzaamheid is de sleutel naar een beter en rijker leven voor iedereen op onze planeet.”

Koornstra was in de beginjaren van deze eeuw een pionier in duurzaam ondernemend Nederland. Zijn pleidooi voor duurzaamheid als oplossing voor de enorme problemen leidde nogal eens tot hoongelach. Hij werd door velen met argusogen bekeken, maar trok zich er niets van aan. “Mensen zijn bang voor verandering. Dat is een diepgewortelde angst. Als ik een zaal toespreek, vraag ik: Wie heeft het beter dan zijn grootouders. Dan steekt iedereen zijn vinger op. Vervolgens vraag ik: Wie denkt dat zijn kinderen en kleinkinderen het beter krijgen dan wij. Dan steekt er bijna niemand zijn vinger op. Dat zegt genoeg.”

Geen groei, vernieuwing

Om het tij te keren moet het uitgangspunt economische groei worden vervangen door vernieuwing, aldus de inwoner van Eefde. “Het moet anders. En het hoeft niet ten koste te gaan van welzijn. Integendeel. De omslag kent geen verliezers, alleen maar winnaars. Dan wordt het weer een paradijs op aarde.”

Koornstra bracht het besef dat je ook geld kunt verdienen door goed te zijn voor mens, natuur en milieu. Hij bracht een beweging op gang en bleek zakelijk opnieuw erg succesvol met Tendris Holding, een bedrijf met verschillende duurzame ondernemingen onder één dak. Koornstra was in 2001 medeoprichter en is sindsdien mede-eigenaar van Tendris. “Het is een ontwikkelbedrijf voor vernieuwende producten. We investeren in nieuwe initiatieven die duurzamer én goedkoper zijn.”

De doorbraak kwam in 2005 met groene stroom. Onder de naam Durion (dat na de fusie met Energiebedrijf.com Oxxio ging heten) werd groene stroom verkocht, goedkoper dan grijze stroom. “Het was een groot succes. Consumenten werden beloond door te kiezen voor duurzaamheid. We konden de aantrekkelijke prijs bieden omdat de organisatie uiterst efficiënt was ingericht en er geen dure advertentiecampagnes nodig waren.”

Oxxio werd uiteindelijk verkocht aan een Engels energiebedrijf en leverde opnieuw vele miljoenen op. Het geld ging niet naar de bankrekening van Koornstra en zijn partners. Het werd geïnvesteerd in nieuwe groene projecten, zoals de Visa Greencard (een creditcard die de CO2 uitstoot van aankopen compenseert), Greenbookings (maakt reizen klimaatneutraal), The New Motion (elektrisch vervoer en duurzame mobiliteit) en Lemnis Lighting met de Pharox ledlamp. “Hiervan worden er wekelijks 100.000 geproduceerd. Het bewijst dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.”

Lichtrevolutie

Pharox biedt enorme voordelen. De led-lampen gaan tot 25 jaar mee en besparen jaarlijks tot negentig procent aan energie ten opzichte van de conventionele gloeilamp. Bovendien zijn ze goed voor het milieu. Ze bevatten, in tegenstelling tot de spaarlampen, geen kwik. Met de vinding bracht Koornstra een lichtrevolutie op gang. “Het is een schoolvoorbeeld van hoe de verspilling op een simpele maar doeltreffende manier kan worden gestopt. Momenteel gaat 98 procent van alle energie verloren en 93 procent van alle auto’s staat stil. Dat is niet alleen doodzonde, maar ook oliedom. Dat geldt eveneens voor de voedselproblematiek. Van al het voedsel gaat tijdens het proces van ‘grond tot mond’ wereldwijd 78 procent verloren. Denk je dat eens in…”

Tal van grootheden toonden en tonen grote belangstelling voor zijn ideeën. Zo ontmoette de energieke Gelderse ondernemer de Dalai Lama, Vladimir Poetin, Al Gore, Richard Branson en Bill Clinton maar is hij ook regelmatig gesprekspartner van Nederlandse politici als Mark Rutte, Maxime Verhagen, Alexander Pechtold en Jan Kees de Jager.

“Natuurlijk zijn dat bijzondere momenten. Ik voel me dan een soort Alice in Wonderland. Dat mij dit mag overkomen, denk ik dan. In het kader van mijn missie is het van het grootste belang dat ik de boodschap helder communiceer en dat er oplossingen komen. Daarom ben ik ook zo blij met mijn vaste column in De Telegraaf. Het is mooi dat ik juist daar een platform heb gekregen. Meestal vind ik overigens bijval. Het gaat immers om oplossingen die het leven gewoon leuker maken. We hoeven dus geen concessies te doen. Het moet anders. Daar blijf ik voor strijden.”

Een rijk mens

Twijfels kent hij niet. “Ik voel me oprecht een ‘rijk mens’ met een mooi leven. Ik ben mede-eigenaar van succesvolle ondernemingen, maar heb zeker geen stapels geld op de bank. Want geld moet werken, ook voor een betere wereld. Daarom investeer ik het leeuwendeel weer in nieuwe projecten.”

Koornstra ziet in zijn karakter duidelijke parallellen met rugby, zijn favoriete sport. “Met open vizier doorgaan, is daar het uitgangspunt. Er niet omheen, maar er doorheen. Eerlijk strijden, de dood of de gladiolen. Fair play en respect voor de scheidsrechter en de tegenstander. Want het ultieme doel is een mooie wedstrijd. Gelukkig zie ik overal om me heen een mentaliteitsverandering. We zitten op de goede weg en moeten ons beseffen dat we feitelijk tovenaars zijn. We kunnen creëren, scheppen. In combinatie met lef tonen, kun je een heel eind komen.”

Even leek het er zelfs op dat Koornstra zelf zijn entree ging maken in de vaderlandse politiek. Hij deed vorig jaar als onafhankelijk kandidaat met de Lijst Koornstra mee aan de Eerste Kamer verkiezingen. Dat diende maar één doel. “Ik ging voor die ene doorslaggevende zetel. Dat zou een sleutelpositie betekenen gezien de krappe verhouding tussen regeringscoalitie en oppositie. Ik zou dan net het verschil kunnen maken en wilde wetsvoorstellen puur en alleen beoordelen op hun duurzame karakter. Helaas lukte het net niet.”

Rutte op zijn hand

Herman Wijffels, prominent CDA’er, raadde Statenleden van zijn partij aan niet op het CDA, maar op Koornstra te stemmen, vanwege zijn duurzaamheidsagenda. Zelfs premier Rutte was op zijn hand, zegt Koornstra. “Ik doe liever zaken met Ruud dan met de andere gegadigden voor de sleutelzetel, liet hij zich ontvallen. Dat heeft natuurlijk met mijn liberale gedachtegoed te maken.” Hij heeft verder geen politieke ambities en zal ook niet met de nieuwe Tweede Kamer verkiezingen meedoen. “Ik ben lid van bijna alle politieke partijen om mee te kunnen praten en om zo mijn invloed te laten gelden. Dat blijft nodig. Ik begreep dat Wilders de politiek in een houdgreep hield als het om vernieuwing gaat, dat is nu gelukkig voorbij.”

Dan is het tijd voor foto’s. De hoofdpersoon poseert geduldig voor de limo. Een vrouw met kinderwagen passeert, en vraagt het gezelschap waar de bruid is. Koornstra reageert ad rem en wijst naar de limo. “In de auto, maar het is een nogal lelijke man, vandaar.” Hij krijgt de lachers op zijn hand. Het is Koornstra ten voeten uit. Naast zijn serieuze taak is hij grappig, spitsvondig en kan hij genieten van kleine dingen. Hij vindt bijvoorbeeld ontspanning met zijn gezin in het landelijke Eefde. “Dat voelt echt als thuiskomen. Paardrijden is een passie van me. Maar ook rugby heeft mijn hart gestolen.”

De enthousiaste knokker en groene revolutionair blijft als mens en ondernemer in hart en nieren vechten voor een betere wereld. “Een nieuwe tijd is aanstaande. Misschien dat daarom de Maya-kalender in 2012 eindigt. Ik was een roepende in de woestijn, maar krijg steeds meer medestrijders. Op het gebied van onder andere zorg, de financiële wereld, onderwijs en de mondiale armoede zijn er nog genoeg duurzame uitdagingen. Er is werk aan de winkel. In het belang van de komende generaties mag ik van mezelf niet falen.”

Dit artikel verscheen eerder in Applaus.

Ook interessant:

Laatste kans voor Nederland: duurzaam scoren met biotech
7 redenen waarom je nog niet elektrisch moet gaan rijden

Reageren via Facebook

Reacties

Over Richard Stegers

Richard Stegers is freelance journalist. Hij is sterk geinteresseerd in onderwerpen die te maken hebben met duurzaamheid en innovatie en heeft als specialisaties: bouw, horeca en landbouw. Richard schrijft onder andere voor Reed Business, Agrio Uitgeverij, Control Media, Treffer Media. Het gaat o.a. om de bladen Stedenbouw, Gevelbouw, Applaus, Mijn Magazine, Carriere+, PigBusiness, Vee & Gewas.