Santé: rode wijn drinken is goed voor je gezondheid /14 reacties

Santé: rode wijn drinken is goed voor je gezondheid

Check ook:

Bier kan risico op hart- en vaatziekten verlagen
Rode wijn goed voor libido vrouw
Geheelonthouders leven vijf jaar korter

Normaliter staat alcohol niet in een positief voetlicht als het gaat om de gezondheid, maar er geldt een uitzondering. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat matige consumptie van rode wijn een positief effect kan hebben op iemands gezondheid in de zin dat het zelfs preventief kan werken tegen een ernstige ziekte als kanker of Alzheimer, aldus FirstScience.

Polyfenolen: natuurlijke antioxidanten

Weergave van een molecuul resveratrolDe positieve werking van rode wijn wordt vooral toegeschreven aan één polyfenol genaamd resveratrol. Deze chemische verbinding ontstaat doordat de schillen en pitten van de druiven meegisten tijdens de bereiding van rode wijn. bij de bereiding van witte wijn, maar die hoeveelheid is te verwaarlozen doordat men bij witte wijn de schillen en pitten niet mee laat gisten.

Polyfenolen zijn zogenaamde antioxidanten. Dit zijn moleculen die in staat zijn om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren, voordat die de kans krijgen om reacties aan te gaan met DNA, wat uiteindelijk kan leiden tot ongecontroleerde celdeling (kanker) of tot beschadiging van de verschillende eiwitstructuren in een cel.

Resveratrol en kanker

Onderzoekers van de University of Virginia (Charlottesville, VS) hebben ontdekt dat resveratrol een grote rol speelt bij het laten afsterven van kankercellen, doordat het de werking van de proteïne ‘nuclear factor-kappa B’ stopt. Deze proteïne is verantwoordelijk voor de voeding van de kankercel en activeert de genen verantwoordelijk voor het overleven van die cel. Bij toediening van resveratrol aan menselijke kankercellen bleek dat zij inderdaad massaal afstierven.

Studies aan het Fred Hutchinson Cancer Research Center (Seattle, VS) toonden verder aan dat het risico op prostaatkanker met de helft verminderd wordt als een man elke dag een glas rode wijn drinkt en dat het beschermde effect op zijn hoogst is tegen de meest agressieve vormen van deze kankersoort. Tevens kan het risico op endeldarmkanker met eenderde verkleind worden als rode wijn tenminste eenderde deel uitmaakt van de totale alcoholconsumptie in een week, zo bewees Deens onderzoek.