Nieuws/ Satellieten zo groot als een softbal /reageer

door: Cindy Curré
over: communicatie, materiaal, werktuigbouw
op: 22 augustus 2008

Terwijl de Hubble telescoop nog zo groot is als een bus, worden nieuwe satellieten steeds kleiner, tot wel de grootte van een softbal. Kostenoverwegingen en kleinere risico’s spelen een belangrijke rol bij de opmars van de mini-satellieten.

Kleinere landen

Kleine satellieten zijn niet alleen goedkoper, maar ook sneller te bouwen dan hun grote broers die decennialang rond de aarde hebben gedraaid. En dat is met name belangrijk voor kleinere landen met beperktere budgetten voor de lancering van satellieten dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Dit zegt Pat Patterson van het Space Dynamics Laboratory van Utah State University. Vorige week was hij voorzitter van de 22-ste Annual Conference on Small Satellites, waar duizend wetenschappers en vertegenwoordigers uit de industrie elkaar troffen.

Minder risico

De laatste tien jaar zijn steeds meer kleinere satellieten gelanceerd. Voor tien tot vijftien miljoen dollar is het al mogelijk een kleine satelliet te lanceren. De financiële risico’s zijn dus steeds kleiner en het is minder erg als het mis gaat.

Zo ging begin augustus de lancering van de SpaceX Falcon 1-raket mis, en de NanoSail-D-satelliet ontworpen door NASA (slechts vier kilo bij een grootte van een brood) stortte in de Stille Oceaan. De kosten van de satelliet waren ’slechts’ 2,3 miljoen dollar. Ter vergelijking: elke space shuttle-lancering kost wel 450 miljoen dollar. Overigens heeft NASA nog een identieke satelliet gebouwd, die wellicht een dezer dagen gelanceerd zal worden.

Edward Montgomery, een van de mensen die meewerkten aan de NanoSail-D missie bij NASA’s Marshall Space Flight Center: “Het voordeel van kleine satellieten is dat we iets kunnen uitproberen en als het niet werkt, het gewoon opnieuw kunnen proberen. En zelfs dan is het nog steeds goedkoper dan een gewone missie.”

Bron: National Geographic

Reageren via Facebook

Reacties