Nieuws/ Satellietradio nu ook in de auto /2 reacties

door: Audrie van Veen
over: informatica, elektrotechniek, mobiliteit, materiaal
op: 5 februari 2007

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft met een aantal partners, waaronder BMW, de autoradio van de toekomst ontwikkeld. Hiermee kun je door heel Europa luisteren naar radioprogramma’s in je eigen taal.
De radio is voorzien van een kleine schotelantenne die vrijwel onzichtbaar in de carrosserie ingebouwd kan worden. Daarmee worden signalen van communicatiesatellieten binnen de Ku-frequentieband ontvangen. Via deze frequenties zenden de meeste Europese radiozenders al uit, maar tot nu toe was er een gewone schotelantenne plus een decoder voor nodig om deze te kunnen ontvangen.

Ook in tunnels

De radio-informatie wordt opgeslagen via een cachegeheugen en vervolgens uitgezonden, zodat ook in tunnels of bij slechte weersomstandigheden het geluid goed blijft. Ook kun je uitzendingen pauzeren of bepaalde fragmenten (bijvoorbeeld de verkeersinformatie) terug zoeken. Het is ook mogelijk via het multimediale systeem de laatste routeinformatie voor je navigatiesysteem te downloaden, de krant te lezen of TVnieuws te bekijken.

Oude satellieten recyclen

In de Verenigde Staten bestaan al twee systemen voor satelliet-autoradio, Sirius en XM-radio, die respectievelijk 7,6 miljoen en 6 miljoen abonnees hebben. De Amerikaanse systemen beschikken niet over hetzelfde cachegeheugen volgens ESA.
Voor beide systemen zijn er enkele jaren geleden voor miljarden dollars speciale satellieten de ruimte in gestuurd en speciale zendmasten opgericht, terwijl het ESA-systeem gebruik maakt van bestaande TV-satellieten. De satellieten voor televisie worden meestal na een jaar of 10-15 afgeschreven, omdat dan hun brandstof op raakt waardoor ze niet meer bijgestuurd kunnen worden om in de juiste baan te blijven cirkelen. Ze werken dan niet meer goed voor de schotelantennes die overal op de daken staan, omdat deze heel precies afgesteld moeten worden op de baan van de satelliet. De kleinste afwijking veroorzaakt storing in het signaal. Technisch zijn de afgeschreven satellieten echter nog prima in orde. Omdat het ESA-systeem een trackings-principe bevat, kan het ook van deze ‘afgeschreven’ satellieten gebruik maken, en dat is logischerwijs erg goedkoop. Het in de auto ingebouwde trackingssysteem zorgt dat de antenne zich altijd in de juiste positie bevindt om de signalen te ontvangen.

Marktintroductie

Gezien de positieve resultaten in de Verenigde Staten en het relatief goedkope systeem is het volgens ESA nu aan de autofabrikanten om het systeem in de nieuwe modellen in te bouwen en op de markt te brengen.

Reageren via Facebook