Schimmelbestrijding geeft voedsel voor 600 miljoen meer mensen /reageer

Schimmelbestrijding geeft voedsel voor 600 miljoen meer mensen

Ruim zeshonderd miljoen extra mensen zouden jaarlijks gevoed kunnen worden als de verspreiding van schimmelziekten in de vijf belangrijkste gewassen zou stoppen.

Schimmelinfecties vernietigen elk jaar ten minste 125 miljoen ton rijst, graan, mais, aardappelen en sojabonen.
Deze gewassen bevatten het gros van de calorieën die we binnenkrijgen. Dat schrijven onderzoekers van de University of Oxford, Imperial College Londen en Amerikaanse instituten in een overzichtsartikel in Nature.

Oplossing

De onderzoekers vragen aandacht voor de oprukkende schimmels, omdat er snel oplossingen bedacht moeten worden om toekomstige voedseltekorten en afname van de biodiversiteit af te remmen. Dit geldt met name voor ontwikkelingslanden, waar mensen het meest afhankelijk zijn van rijst, graan, mais, aardappelen en sojabonen.

Ze concluderen dat schimmels in zeventig procent van de gevallen de oorzaak zijn van het ontstaan van infectieziektes waaraan dieren en planten dood gaan. Dit percentage is aan het toenemen.

Aardappelziekte

Een van de bekendste gewasschimmels in Nederland is de aardappelziekte phytophthora infestans. Deze ziekte kan een complete oogst doen mislukken.

Ook bomen kunnen beschadigd worden door schimmels, waardoor ze minder CO2 kunnen absorberen. Dit vergroot waarschijnlijk het broeikaseffect. Schimmelziekten bedreigen ook het bestaan van vijfhonderd verschillende amfibieën, bijen, zeeschildpadden en koralen.

De vraag is hoe schimmelziekten zowel in schaal als in hevigheid hebben kunnen toenemen vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw. Dit komt grotendeels doordat meer mensen reizen en meer goederen worden getransporteerd.

Volgens de onderzoekers is de bedreiging van schimmels voor planten inmiddels groter dan die van bacteriën en virussen samen.

Ook interessant:

Van eten als onze voorouders worden we gezonder oud
Elke dag een hapje gif
China doet meer tegen honger Afrika dan wij ooit deden

Reageren via Facebook

Reacties

Over Desiree Hoving

Desiree is freelance journalist met een brede blik op wetenschap & techniek. Ze schrijft onder meer voor de GPD, Nu.nl, De Ingenieur en Viva Mama. Meer over haar werk vindt u op http://desireehoving.nl