Richtlijnen voor schrijvers

Ok, je wil gaan schrijven voor Sync.nl. Superleuk natuurlijk, maar wat zijn de richtlijnen waar je rekening mee moet houden?

Nog geen vaste auteur? Stuur een mailtje naar de Sync.nl-redactie voor meer info. De richtlijnen:

1. Alles mag. Wie wil vernieuwen, moet grenzen opzoeken. Innovatie, het kernbegrip op SYNC, hopen we ook uit te dragen in de artikelen die we publiceren.

2. Wetenschappelijke opbouw (probleem, onderzoek, resultaat, aanbeveling)? Nee! Journalistiek (resultaat, probleem, onderzoek, aanbeveling)? Ja!

3. Maak het toepasbaar. We zijn niet op zoek is naar verhandelingen over de oerknaltheorie, het paargedrag van woestijnkevers of de semantische voordelen van de programmeertaal LISP. We zoeken artikelen over technologische innovaties, succesvolle (business-)strategieën en/of direct toepasbare wetenschappelijke doorbraken.

4. Verdieping is gewenst. Schrijf niet alleen over de doorbraak of innovatie, maar ook over de achtergronden, de voors en tegens, het voortraject, alternatieven, meningen van experts etcetera.

5. Maak het prikkelend. De kop van een artikel mag intrigeren. Sterker: we zijn in voor briljante vondsten.

6. Doe multimediaal. Foto-, video- en audiomateriaal is zeer welkom. De redactie helpt je graag bij het vinden daarvan. Heb je ideeën voor infographics (grafieken, visualisaties), laat het ons weten.

7. Linken! Aangehaalde bronnen kun je direct voorzien van een link. Het maakt een verhaal geloofwaardig (bronnen zijn direct te controleren), het levert gemak (geen scrollen naar voetnoten), geeft gebruikers opties voor meer verdieping en verbetert de vindbaarheid en plaatsing in zoekmachines.

8. Bedenk kaders. Biografieën, cv’s en andere relevante zijsprongen in of bij een artikel ziet SYNC graag in kaders. Ze verlevendigen de tekst en bieden lezers een ander instapmoment.

9. Doe het zelf. De snelste manier als bestaande auteur om je artikel online te krijgen, is door het artikel zelf in het SYNC Content Management Systeem op te maken. Hoe dat moet lees je hier.

10. Verspreid je verhaal. Wanneer je artikel uiteindelijk online staat, moet het natuurlijk zo veel mogelijk gelezen worden. Door je artikel te promoten help je ons, en help je jezelf. Hoe?

  • Post de link naar je artikel op relevante fora en weblogs.
  • Zorg dat zo veel mogelijk van je vrienden en kennissen je artikel lezen. Zet de link bijvoorbeeld als “signature” in je emailprogramma.
  • Deel je verhaal via sociale media.