Science voor dummies met Frostbyte: een soundbite over ijzig onderzoek
/1 reactie
-
door: Ines Tavenier over: marketing, communicatie, consumenten op: 19 april 2012 Soundbytes van 1 minuut op youtube om uit te leggen wat voor onderzoek je doet.
Jonge onderzoekers van de polen willen wetenschap hiermee laagdrempeliger maken.
Hoe krijg je het grote publiek warm voor wetenschappelijk onderzoek? Door het simpel en vooral kort uit te leggen. Moeilijk, voor wetenschappers. Maar de organisatie voor jonge onderzoekers op het gebied van noord- en zuidpool bedacht een nieuw concept. In youtubefilmpjes van 1 minuut geven wetenschappers inzicht in hun ‘coole’ onderzoek: een Frostbyte.
Duffe mannen met een labojas, grijze baard en een brilletje die in een laboratorium proefjes uitvoeren en zich verdiepen in grafieken. Hebben we niet allemaal een beetje dit beeld van wetenschappers? Maar wetenschap hoeft helemaal niet saai te zijn.
Duizenden twintigers in Nederland en België en ver daarbuiten voeren wetenschappelijk onderzoek uit en dit in allerlei takken. Jonge, enthousiaste mensen. Sommigen onder hen zijn geïnteresseerd in de polen, zoals ik. De noord- en de zuidpool, ook wel Arctica en Antarctica genoemd, spreken tot ieders verbeelding. Zo verschillend en toch zo gelijkend. De noordpool grenst aan Eurazië en is redelijk goed toegankelijk voor de mens.
Koud, droog, winderig en toch de moeite waard
De Inuit (ook wel Eskimo’s genoemd) leven in deze extreme omstandigheden. Sneeuw, ijs, koude, lange periodes met geen of weinig zonlicht en ijsberen. De geografische tegenpool, Antarctica, is echter nooit bewoond geweest door mensen en is de koudste, droogste en winderigste plaats op aarde. Hier leven geen ijsberen maar wel pinguïns. En net deze plaatsen spreken veel jonge wetenschappers aan.
Volgende week is er een polaire conferentie in Montréal, Canada waar ongeveer 2500 wetenschappers en leerkrachten van over de hele wereld aanwezig zullen zijn om hun onderzoek over te brengen en contacten te leggen.
Data die stoffig op een bureau blijft liggen, kan evengoed niet bestaan. En waarom zouden onderzoekers alleen maar wetenschappelijke artikelen schrijven voor een gespecialiseerd doelpubliek? Is het ook niet nuttig om de mensen rondom je te bereiken en te interesseren voor wetenschap? Studenten, leerkrachten, ouders en vrienden, kortom jan en alleman. En dit wil APECS, de wereldwijde associatie voor jonge polaire onderzoekers (www.apecs.is) nu ook net doen.
APECS spoort de jonge onderzoekers op de conferentie aan om hun onderzoek kenbaar te maken op een nieuwe, frisse en originele manier. Daarvoor werd een leuk concept bedacht door Jenny Baeseman, de oprichtster van APECS. Frostbytes: soundbytes over coole (polaire) wetenschap. Dit zijn filmpjes van ongeveer 1 minuut waarin het onderzoek wordt uitgelegd en die op de conferentie op grote schermen zullen getoond worden en die nu al op YouTube geplaatst werden.
Nieuwe vorm van wetenschapscommunicatie
Je onderzoek in slechts 1 minuut uitleggen, het is een uitdaging. Gedetailleerd kan dit niet zijn, het is net voldoende om mensen geïnteresseerd te krijgen, een soort prikkel. Dit is een nieuwe vorm van wetenschapscommunicatie voor een groot publiek en het zal een erfenis van deze conferentie zijn.
Wie geïnteresseerd is in de prooi van ijsberen, microbiële diversiteit, hoe studenten aangemoedigd worden polair onderzoek uit te voeren, cholera bij vogels, kwik in de oceanen, het dieet van de narwal, toerisme en natuurbehoud in Kamchatka, plastiek vervuiling, ijsboringen, lawinegevaar, grondeekhoorns, klimaatverandering en zoveel meer, kan een kijkje nemen op het YouTube kanaal IPY2012Conference en snuisteren door meer dan 200 frostbytes.
Morele plicht?
Persoonlijk vind ik dat wetenschappers de morele plicht hebben hun onderzoek kenbaar te maken aan het grote publiek, het gaat ons tenslotte allemaal aan. Een uniek project als Frostbytes stelt wetenschappers op een eenvoudige manier in staat om aan wetenschapscommunicatie te doen en het zorgt ervoor dat geïnteresseerde niet-wetenschappers over diverse onderwerpen wat meer te weten komen.
Voorbeeldfilmpje van de auteur van dit artikel:
Ook interessant:
Ook in de wetenschap geldt: alles voor de kijkcijfers
Ook wetenschappelijke informatie wil vrij zijn
Nwe taaldatabank zkt 20.000 sms’jes
Reageren via Facebook