Nieuws/ Seks werkt stressverlagend /reageer

door: Ewald Smits
over: personeel, genetica, gezondheid, management
op: 11 december 2006

Een man of vrouw die tot een paar dagen voor een stressvolle gebeurtenis seks heeft, hanteert deze gebeurtenis vele malen minder stressvol dan wanneer hij of zij geen seks had gehad. De Schotse hoogleraar Psychologie Stuart Brody kwam tot deze conclusie na een onderzoek onder vijftig mannen en vrouwen, zo meldt NewScientist.

Dagboek

De proefkonijnen werd gevraagd een week hun seksuele dagboek bij te houden. Direct daarna werden ze blootgesteld aan stressverhogende situaties, zoals spreken in het openbaar en hoofdrekenen. Degenen die tijdens de seks ouderwets gepenetreerd hadden (of waren), bleken minder gestresst. Hun bloeddruk kwam sneller terug op het normale niveau dan bijvoorbeeld bij degenen die andere vormen van seks hadden gehad, zoals masturbatie.
De bloeddruk en het stressniveau van de personen die helemaal geen seks hadden gehad, was het hoogst.

Kalmerend effect

Volgens Brody is het kalmerende effect van seks toe te schrijven aan de stimulatie van een grote variatie aan zenuwen. Dat gebeurt alleen tijdens standaard heteroseksuele seks. Verder zou de aanmaak van het hormoon oxytocine tijdens de seks een kalmerend effect hebben.

Reageren via Facebook

Reacties