Nieuws/ Seksisten hebben hoger salaris /reageer

door: Cindy Curré
over: psychologie, sociologie
op: 24 september 2008

Het valt niet mee voor mannen anno 2008. Moeten ze vooruitstrevend en geëmancipeerd zijn of juist conservatief en het traditionele rolpatroon bevestigen? Voor een hoger salaris hoeven mannen in ieder geval niet vooruitstrevend te zijn, zo meldt DAG. Amerikaans onderzoek van het Journal of Applied Psychology wijst uit dat mannen die traditioneel denken over rolpatronen, meer verdienen dan hun geëmancipeerde seksegenoten.

Seksisme lijkt een hoger inkomen te bevorderen, zo concluderen de Amerikaanse psychologen. Zij vroegen tussen 1979 en 2005 ruim twaalfduizend proefpersonen vier keer hoe zij dachten over werkende vrouwen en de gevolgen voor de maatschappij als meer vrouwen zouden gaan werken. Uit de antwoorden bleek dat de ideeën van mannen en vrouwen steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Ook bleek dat meer traditioneel ingestelde mannen (veel) meer verdienen dan hun ’softe’ seksegenoten. De verschillen in inkomen liepen op tot 5800 euro per jaar.

Macht

De onderzoekers zien als mogelijke verklaring dat conservatieve mannen meer waarde hechten aan macht. Dat komt zowel tot uiting in salaris als in seksisme, want macht kan zich vertalen in geld én in een onderdanige vrouw. Er zijn echter ook andere verklaringen mogelijk. DAG wijst op de theorie dat werkgevers makkelijker meer loon betalen aan kostwinnaars dan aan tweeverdieners. En veel vrouwelijke kostwinnaars zijn er nog niet.

Reageren via Facebook

Reacties