Seksueel afgewezen fruitvlieg verkiest alcohol /1 reactie

Seksueel afgewezen fruitvlieg verkiest alcohol

Dat fruitvliegjes (Drosophila melanogaster) een voorkeur hebben voor alcohol tot aan het dronken worden toe, was al bekend uit eerdere studies. Maar dat de mannetjes ook hun toevlucht zoeken tot deze verslaving bij een afwijzing van het hebben van seks was een toevallige ontdekking van de onderzoekers.

De helft van de 24 geteste mannetjes kon zich per viertal uitleven op 20 vrouwtjes, dus een verhouding van 1:5. De andere 12 mannetjes moesten het doen met een enkel vrouwtje dat al had gepaard, waarvan bekend is dat ze elke seksuele toenadering afwijst. Na vier dagen konden beide groepen kiezen uit twee voedseloplossingen, waarvan er één tevens 15% alcohol bevatte. De afgewezen mannetjes dronken maar liefst vier keer zoveel van de oplossing met 15% alcohol dan de seksueel bevredigde mannetjes.

De onderzoekers gingen op zoek naar de onderliggende oorzaak in de hersenen van de fruitvliegen. Bij zoogdieren speelt het Neuropeptide- Y of NPY eiwit een rol in het reguleren van de alcoholconsumptie. De homoloog oftewel hetzelfde type eiwit met een vergelijkbare functie in fruitvliegjes is het Neuropeptide- F of NPF eiwit.

Alcohol als beloning

De hoeveelheid van het NPF- eiwit bleek half zo laag te zijn in de hersenen van de afgewezen mannetjes. Als ze met een moleculaire techniek de receptor expressie verlaagden van het NPF- eiwit, bleken ook de seksueel bevredigde mannetjes zich te gedragen alsof ze waren afgewezen en dronken ook zij meer van de alcoholoplossing. Andersom was het ook zo dat de afgewezen mannetjes minder van de alcoholoplossing dronken wanneer het NPF- eiwit verhoogd was in de hersenen van de vlieg.

Wat betekent dit nu? Schijnbaar is het NPF-eiwit niet alleen een modulator van de alcoholconsumptie, maar ook onderdeel van het beloningssysteem van de vlieg en zorgt het daarmee voor het aansturen van het gedrag. Als reactie op de omgeving, zoals bij het wel of niet paren met een vrouwtje, verandert de hoeveelheid van het NPF- eiwit in de hersenen. Om de concentratie weer naar een normaal niveau te krijgen moet de vlieg zijn toevlucht zoeken tot een beloning, wat in dit geval de alcohol is.

Neurale koppeling

Hoe de koppeling tussen het sociale gedrag van de vlieg en de regulatie van het NPF- eiwit precies werkt, is voor de onderzoekers nog een raadsel. Duidelijk is wel dat het resultaat van belang is in het ophelderen van de neurale processen van een alcoholverslaving en de mogelijke rol van het NPF- eiwit in het sturen van sociaal gedrag.

Het vertalen van de resultaten naar het menselijke NPY- eiwit is niet mogelijk met dit onderzoek, ondanks dat uit eerder studies gebleken is dat een laag NPY- eiwit niveau bij ratten gekoppeld is aan alcoholconsumptie. Ook is het lage NPY- eiwit niveau aangetroffen bij mensen met een depressie. Het is niet ondenkbaar dat een soortgelijk neuraal systeem ook ons drinkgedrag aanstuurt.

Ook interessant:

Gen bepaalt hoeveel alcohol je drinkt
Sexy nieuwslezeres leidt af
‘Mate van agressie wordt voor de geboorte vastgelegd’

Reageren via Facebook

Over Ilse Naus

Ik ben een dierbioloog met een sterke interesse in diergedrag, toepassingen van biologische onderwerpen op de maatschappij en de gezondheid van mens en dier. Omdat ik mijn kennis graag wil delen met anderen en de wetenschap voor iedereen toegankelijk wil maken, heb ik me in mijn laatste jaar gespecialiseerd in de richting van de wetenschapsjournalistiek. Je kunt mij ook vinden op Linkedin en Facebook.