SEO op andermans merknaam? Tricky! /2 reacties

Concurrerende producten

beeld: Longhom DaveAls Startpagina wel een geldig merk was geweest, dan had zij die zaak gegarandeerd gewonnen. Want andermans merknamen gebruiken om je eigen producten of diensten te promoten is merkinbreuk en dus verboden. Je profiteert van de bekendheid van het merk om klanten je eigen product te slijten, en dat is niet de bedoeling.
Dat geldt niet alleen voor domeinnamen, maar voor alle manier waarop je jouw site onder de aandacht brengt door gebruik te maken van de merknaam. Denk aan merknamen in META tags, URL-padnamen (mijnwinkel.nl/dranken/coca-cola) of in de lopende tekst.

En dat geldt ook voor ‘magneetwoorden’. Advertenties voor je eigen product tonen bij merknamen van de concurrent is ook een vorm van verwarring stichten en de koper misleiden.
Telecombedrijf Yiggers liep tegen het merkrecht van concurrent Pretium aan toen ze Adwords (gesponsorde koppelingen) kocht bij Google voor het woord ‘Pretium’. Die koppelingen hadden de tekst “Alle telecom-addertjes - Bekijk ze goed vóór u een vaste telefonieaanbieder kiest!” Daarmee promootte Yiggers haar product ten koste van de reputatie van Pretium, en dat mag niet.

Merkproducten verkopen

Wat nu als je gewoon netjes de echte merkproducten wilt verkopen? Dat mag. Grijze import van buiten de EU ligt gevoelig, maar wat de merkhouder op de Europese markt brengt, mag jij doorverkopen zonder dat daar verder toestemming voor nodig is. Het merkrecht is ‘uitgeput’ zoals dat heet. En als je die producten mag verkopen, dan mag je ook reclame maken met de merknaam.

Daar maakte het bedrijf Primakabin gebruik van: zij verkochten tweedehands mobiele kabines die oorspronkelijk door het bedrijf Portakabin op de markt gebracht waren. In eerste instantie had de advertentie als titel “gebruikte portakabins”, met inderdaad een kleine letter. Door op die manier een merknaam te gebruiken, zou je de indruk kunnen wekken dat ‘portakabin’ een algemeen beschrijvend woord is voor mobiele bouwsystemen. Dat mocht dus niet.

Vervolgens paste Primakabin de advertentie dan ook netjes aan: “gebruikte Portakabin units”. En dat was ook precies wat je te koop werd aangeboden als je op die advertentie klikte. Dat Primakabin ook andere kabines verkocht, was niet erg. Zolang de bezoeker maar duidelijk zag wat de Portakabin units waren en wat de producten van andere leveranciers.

Een verkoper van Yonex badminton-producten ging nog verder: die had yonexbadminton.nl geregistreerd en verkocht daar Yonex-producten die ze in Duitsland hadden gekocht. Adverteren met die site mocht, zolang ze op die site maar geen concurrerende badmintonproducten zouden verkopen. Yonex had al de domeinnaam yonex.nl en kon dus niet met het argument van hierboven komen dat zij als merkhouder het grootste belang bij yonexbadminton.nl hadden.

Zorg er dus voor dat als je merknamen gebruikt, je ze ook echt als merknaam presenteert. Gebruik de juiste spelling, en bouw de tekst zo op dat duidelijk is dat het om merknamen gaat. Dus geen “gebruikte portakabins” maar “gebruikte Portakabin units”. En koppel de advertentie aan een landing page voor de merkproducten, met zo min mogelijk aandacht voor concurrerende producten. Mensen met een merknaam naar een site lokken waar iets anders verkocht wordt, is vrijwel altijd in strijd met het merkrecht.