SEO op andermans merknaam? Tricky! /2 reacties

Hoger scoren

beeld: BarnoidZolang je de merkproducten verkoopt en de namen netjes gebruikt, mag je net zo hard reclame maken als je wilt.

Dat leidt soms tot de situatie dat een verkoper hoger scoort in Google dan de merkhouder. Het zal niet verbazen dat merkhouders ook daar geen prijs op stellen. Het bedrijf Capriole werd bijvoorbeeld in 2006 voor de rechter gesleept door Sara Lee/Douwe Egberts. Capriole had bij Google advertenties gekocht voor het zoekwoord “douwe egberts”. Ook vermeldde Capriole die woorden in de URL van de landing page en stond de kreet ook nog eens in de META-tag. Daardoor scoorde Capriole hoger in de organische zoekresultaten dan Sara Lee en haar advertenties stonden ook nog eens bovenaan.

Sara Lee vond dat allemaal misleidend en verwarrend, want klanten verwachten dat de merkhouder het nummer 1-resultaat zal zijn bij een zoekopdracht naar de merknaam. Maar, zo oordeelde de rechter, een verkoper van onder andere Douwe Egberts-producten mag die merknaam gebruiken bij het werven van klanten. Ook als je dat via Google doet. Zolang je maar het merk netjes vermeldt en op de pagina in kwestie het merkproduct aanbiedt. En tsja, als jij dan hoger scoort dan de merkhouder dan is dat helaas voor de merkhouder. Pas als je bijvoorbeeld Nescafe-koffie zou gaan verkopen op een pagina met overal ‘Douwe Egberts’ als trefwoord zou dat anders kunnen worden.

Houd het wel zakelijk en vermijd alles wat kan suggereren dat je officiële dealer bent of zelfs maar geaffilieerd met de merkhouder - tenzij je dat bent natuurlijk. De site Trendy-beads.com ging onderuit toen zij zich voordeed als dealer van Trollbeads kralen voor armbandjes. Men gebruikte kreten als “De originele - sinds 1976 - Trollbeads”, beschreef uitgebreid de geschiedenis van die armbandjes en toonde foto’s van de ontwerpers. Dat wekte de indruk dat men een bijzondere relatie met Trollbeads had. En daarom werd dit gebruik van het merk Trollbeads verboden.

Streng

Andermans merk gebruiken mag, mits je dat maar op een zakelijke manier doet in het kader van verkoop van de merkproducten in kwestie. Presenteer jezelf ook niet als dealer of erkende verkoper als je dat niet bent. Noem de merknaam als merknaam en vermijd iedere suggestie dat het zou gaan om een soortnaam.

Wees ook voorzichtig met het presenteren van concurrerende producten op pagina’s waar ook de merkproducten op genoemd staan. Iemand met een merknaam naar je site lokken en vervolgens een ander product onder de neus duwen, is een vorm van merkinbreuk. Probeer dus zo veel mogelijk te vermijden dat er op je landing page voor de merknaam andere producten verschijnen. Gebruik het liefst een pagina specifiek over het merkproduct, met alleen zakelijke verwijzingen naar andere producten in dezelfde categorie.

De regels over merken zijn streng en merkhouders komen snel met juridische stappen als zij menen dat er sprake is van inbreuk. Maar voor merkhouders is het een absolute noodzaak om op te treden tegen elk gebruik van hun merk dat verwarring veroorzaakt bij de klant of dat de reputatie van het merk aantast. Als klanten het merk niet meer uitsluitend met de merkhouder associëren, verliest het merk zijn geldigheid en dat is bijzonder pijnlijk voor de merkhouder. Jij zou ook boos worden als een concurrent jouw site een pagerank 0 bezorgde.

Dit artikel verscheen eerder op Netters.nl

Reageren via Facebook

Over Arnoud Engelfriet

Arnoud Engelfriet (1974) is ICT-jurist, octrooigemachtigde en informaticus. Na negen jaar bij de octrooiafdeling van Philips begint hij per 1 juli 2008 als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Op zijn website Iusmentis publiceert hij over softwarelicensering en internetrecht. Arnoud blogt ook over internetrecht. In 2009 hoopt hij zijn master informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam af te ronden.