Nieuws/ Sekszoeker grootste kans op internetverslaving /reageer

door: Ewald Smits
over: internet, psychologie, sociologie, computer
op: 17 september 2007

Volwassenen die op internet zoeken naar sekssites hebben de grootste kans op het ontwikkelen van compulsief internetgebruik. Tot deze conclusie komt IVO-medewerker Gert-Jan Meerkerk in het onderzoek dat hij uitvoerde onder auspiciën van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

Compulsief

Vooral internetgebruikers die veel tijd besteden aan het zoeken naar online erotica, gamen en het gebruiken van chatprogramma’s hebben een grotere kans compulsief van het internet gebruik te maken. Verder blijken vooral mensen met een lage emotionele stabiliteit – dat wil zeggen snel prikkelbaar, angstig en nerveus - gevoelig te zijn voor het ontwikkelen van compulsief internetgebruik. Dat geldt ook voor impulsieve mensen.
Het zijn mensen die de neiging hebben direct op prikkels te reageren zonder stil te staan bij eventuele negatieve gevolgen. Compulsieve internetgebruikers blijken vaker depressieve klachten te hebben, vaker eenzaam te zijn en minder zelfvertrouwen te hebben. Dit kan echter zowel een gevolg zijn van compulsief internetgebruik als een oorzaak.

Kleine minderheid

Ten opzichte van de totale groep internetgebruikers gaat het slechts om een kleine minderheid, namelijk 1%.
Maar door het grote aantal internetgebruikers betreft het uiteindelijk toch een grote groep, van vooral jongere mensen. De mogelijk ernstige gevolgen voor de verdere ontwikkeling van deze jongvolwassenen maken dat compulsief internetgebruik onder jongeren bijzondere aandacht vraagt. Meerkerk hoopt dat zijn onderzoek bijdraagt aan een verdere onderkenning van het probleem en een stimulans vormt tot de ontwikkeling van hulpaanbod.

Nederland telt 60 à 70.000 volwassen compulsieve internetgebruikers. Het betreft vooral jongere volwassenen, die meer dan 35 uur per week online zijn.

Reageren via Facebook

Reacties