Siemens brengt Kinect van spelcomputer naar operatiezaal
/reageer
Een chirurg kan tijdens een operatie de röntgenbeelden van zijn patiënt door middel van hand- en armbewegingen bekijken, inzoomen op details en driedimensionale beelden roteren. Handig, zo’n Xbox in de operatiezaal.
De onderzoekers van Siemens Healthcare hebben het ook door: De bewegingsherkenning die Microsoft in zijn spelcomputer stopt, de Xbox Kinect, biedt fantastische mogelijkheden buiten het domein van virtueel schieten en ronddraven. De techneuten zijn aan de slag gegaan met de Kinect en bijbehorende software en kwamen met een nuttig concept.
Minimaal invasief
Het systeem, dat nog niet in de handel verkrijgbaar is, kan in de toekomst worden gebruikt ter ondersteuning bij minimaal-invasieve operaties, waarbij door een kleine incisie een katheter wordt ingebracht om de operatie uit te voeren. De chirurg moet gedurende de gehele operatie toegang hebben tot alle anatomische details van de patiënt.
Om die reden laten monitors in de operatiekamer röntgenbeelden van de dwarsdoorsnede van het lichaam of driedimensionale röntgenfoto’s zien. Nu kan de chirurg via ‘gesture control’ (hand- en armbewegingen) tussen de diverse beelden heen en weer schakelen.
Infrarood
Basis van het systeem is het Kinect-concept van de Xbox spelcomputer. De infraroodbron in het Kinect-systeem belicht de omgeving met een puntenpatroon van infraroodlicht, dat door een camera uit een andere hoek wordt gelezen. Driedimensionale objecten of personen vervormen het gelezen patroon, waardoor het mogelijk is de afstand tussen de lichtbron en een bepaald punt in het camerabeeld te berekenen. De software kan uit deze driedimensionale puntenwolken de personen in de ruimte identificeren en hun bewegingen herkennen.
Preciezer
Het originele systeem is echter niet bedoeld om langzame, precieze handbewegingen om te zetten in exacte commando’s. Mede daarom hebben de technici van Corporate Technology algoritmes ontwikkeld die in de puntenwolk eerst de handen van de chirurg detecteren.
De algoritmes analyseren alleen de zone die zich voor de individuele gebruikers bevindt, dus daar waar de handen van degene die het systeem bedient zich logischerwijs bevinden. Zijn de handen eenmaal gedetecteerd, dan registreert het systeem hun bewegingen verder zonder in “verwarring” te raken door de aanwezigheid van andere personen in dezelfde ruimte.
Na succesvolle prototype-tests zal Siemens de technologie in twee ziekenhuizen onder semi-realistische omstandigheden (dat wil zeggen: zonder patiënten) testen.
Hier geeft Siemens een demo tijdens het RSNA-congres:
Ook interessant:
De Kinect ook innovatief buiten de game-industrie
De Grote Techoorlog van 2012
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook