Nieuws/ Sigaar en pijp gezonder dan sigaret /1 reactie

door: Marjon Vinck
over: geneeskunde, gezondheid, medisch
op: 20 april 2007

Winston Churchill was er 90 mee geworden, ondanks zijn voorliefde voor de sigaar. Harry Mulisch bereikt dit jaar de 80-jarige leeftijd, maar steekt nog regelmatig een pijpje op. Nu vormen deze twee personen op zich geen wetenschappelijk bewijs, maar uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat sigaren- en pijprokers gemiddeld 2 jaar langer leven dan sigarettenrokers.

Uit een studie van het RIVM waarbij enkele honderden mannen uit de gemeente Zutphen werden geobserveerd, bleek dat bij beide genotsmiddelen de levensverwachting daalt, maar dat deze daling bij sigaren- en pijprokers twee jaar minder bedroeg dan bij sigarettenrokers. Daarnaast verloren de sigarettenrokers ook één gezond jaar meer dan de sigaren- en pijprokers. Waarschijnlijk is dit het gevolg van het feit dat sigaren- en pijprokers minder en minder diep inhaleren en de giftige stoffen uit de rook derhalve korter in het lichaam aanwezig blijven en zo minder in het lichaam aanwezig blijven dan bij sigarettenrokers.

Overigens betekent dit bericht niet dat je nu gerust aan de sigaret of pijp kunt gaan: roken is en blijft slecht voor je lichaam èn portemonnee.

Reageren via Facebook